Valér
4 °C
8 °C

Összefoglalónk: a többség bosszút követel

2001.09.16. 13:46
A Newsweek friss közvélemény-kutatása szerint az amerikai lakosság 71 százaléka támogatja a terrorista táborok elleni támadást, és 85 százalékuk helyesli a terrorizmust támogató országok elleni hadműveleteket. Szombaton ugyanakkor százan tüntettek Atlantában, azt követelve George Bush elnöktől, hogy zárja ki a merényletek katonai megtorlásának lehetőségét. A World Trade Center 99 éves bérleti jogát birtokló Larry Silverstein az épület újjáépítését tervezi. New York rendőrfőnökének legfrissebb mérlege szerint 152 halottja és 4972 eltűntje van a World Trade Center elleni keddi merényleteknek.
Háborúellenes tüntetők szombaton Atlantában azt követelték George Bush elnöktől, hogy zárja ki a katonai megtorlás lehetőségét a keddi, több ezer halottat követelt washingtoni és New-York-i terrorista merényletek után. A százfőnyi tiltakozó tömeg "Állítsátok meg az amerikai hadi gépezetet" és "Nem akarunk több háborút" feliratú táblákkal vonultak fel. Hangadóik szerint ártatlan emberek vére fog az amerikai kormány kezéhez tapadni, ha Washington háborút indít Afganisztán vagy más olyan ország ellen, amely feltételezhetően terrorista hálózatok otthona. Andrew Greenberg zöld párti képviselő kijelentette: amerikaiak millió akarják azt, hogy az igazság érvényre jusson, de a válogatás nélküli öldökléshez nem fűződik érdekük.

Az amerikaiak többsége bosszút követel

A Newsweek friss közvélemény-kutatása szerint az amerikai lakosság 71 százaléka támogatja a terrorista táborok elleni támadást, és 85 százalékuk helyesli a terrorizmust támogató országok elleni hadműveleteket. A CBS kutatásai szerint a keddi washingtoni és New York-i merényletekre történő katonai válaszadást még nagyobb arány, a népesség 85 százaléka tartja igazoltnak. A CBS kérdéseire válaszolók szerint még akkor is támadni kell, ha ez azt jelenti, hogy a terroristákat támogató államok ellen is háborút kell viselni (67 százalék), sőt: 60 százalék szerint akkor is támadni kell, ha ez ártatlanok ezreinek halálát jelenti.

A brit közvélemény támogatja a katonai akciót

A brit közvélemény háromnegyede támogatja, hogy katonai akcióval büntessék meg az Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadások felelőseit. A Mori közvélemény-kutató intézet vasárnap közzétett felmérése szerint a megkérdezettek közül szinte ugyanennyien támogatják, hogy egy ilyen katonai akcióban brit katonák is részt vegyenek. Bár a válaszadók 75 százaléka támogatja a katonai fellépést az akciókat elkövető csoportok, államok ellen, csak 55 százalék pártfogolja egy háború megindítását, és csak 46 százalék, ha egy ilyen katonai fellépés ártatlan polgárok életének kioltását is hozza.

Tony Blair brit kormányfő egy vasárnapi nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy Nagy-Britannia "háborúban áll a terrorizmus ellen". Blair a második világháború óta Nagy-Britanniát ért legsúlyosabb terrorista támadásnak nevezete a New York és Washington elleni merényleteket, hangsúlyozván, hogy legalább 200-300 brit állampolgár is életét vesztette. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy országa teljes mértékben kiveszi a részét az elkövetők felkutatásában és felelősségre vonásában.

Újjáépítenék a World Trade Centert

A keddi terrortámadásban elpusztított World Trade Center 99 éves bérleti jogát birtokló Larry Silverstein az épület újjáépítését tervezi. A bérleti jogot 1999 júliusában 3,2 milliárdért megvásároló befektetői csoport vezetője elmondta, hogy az újjáépítés terveivel megvárják a gyászolási időszak végét. Cége négy munkatársa tűnt el a robbanásban. Silverstein nem akarja a tornyok pontos mását megépíteni, szerényebb épülettel is megelégszik. Miután lezárult az eltűnt személyek keresése, nekilátnak a biztosítási kérdésekkel foglalkozni. Az épület bérleti szerződése tartalmaz terrorizmus elleni biztosítást. "Tartozunk az újjáépítéssel gyermekeinknek és unokáinknak" - nyilatkozta a befektető.

Emelkedett az eltűntek és az áldozatok száma

New York rendőrfőnökének legfrissebb mérlege szerint 152 halottja és 4972 eltűntje van a Világkereskedelmi Központ (WTC) elleni keddi merényleteknek. A legutóbbi mérleg még csak 94 halottról és 4763 eltűntről szólt. Mint Bernard Kerik rendőrfőnök szombati sajtótájékoztatóján elmondta, összesen 92 holttestet tudtak azonosítani, 60 ember földi maradványait nem. Az áldozatok között van 8 New York-i tűzoltó, egy New Jersey-i tűzoltó, továbbá a repülőtéri hatóságok 3 alkalmazottja és két mentő.

A hatóságok beszámoltak arról is, hogy pénteken éjjel ki akarták rabolni a Brooks Brothers luxus ruházati áruházat a város déli részén. Több személyt letartóztattak. Őrizetbe vettek olyanokat is, akik a mentés helyszínén behatoltak a tiltott zónába, ezért ezekben a körzetben megerősítik a biztonsági intézkedéseket. A rendőrfőnök figyelmeztetett: mindenkit letartóztatnak, akinek nincsen köze a mentéshez és az áldozatok utáni kutatáshoz.

Tűzoltókat temettek New Yorkban

Szirénák búcsúztatták szombaton a New York-i terrortámadás tűzoltó áldozatait. Csaknem 350 embert vesztett a testület kedden. Magasrangú vezetők is meghaltak: William Feehan és Peter Ganci, akiknek temetésén Rudolph Giuliani is részt vett. Ganci valószínűleg százak életét mentette meg, amikor a menekülőket északi irányba terelte, miután az első torony összeomlott. Ő maga a második torony összedőlésekor halt meg. Eltemették Mychal Judge ferences papot, a tűzoltóság lelkészét is, aki akkor halt meg, miközben az utolsó kenetet adta fel egy haldokló tűzoltónak. Öt mentős hozta ki a toronyház alsó szintjéről és egy közeli templomba vitték a holttestet. A temetésen Hillary Clinton New York-i szenátor búcsúztatta a tisztelendőt.

Újabb tanút vettek őrizetbe

Újabb személyt vettek őrizetbe az FBI nyomozói, azt remélve, hogy tanúként fontos információkkal segítheti a nyomozást. A férfi a bevándorlási hivatal őrizetében volt, mivel azzal gyanúsítják, hogy megszegte a bevándorlási szabályokat. Miután az FBI nyomozói meghallgatták, őrizetbe vették és átszállították New Yorkba. Az FBI ügynökei házkutatást tartottak egy New Jersey-beli lakásban, melynek címét két pénteken Texasban letartóztatott személytől szerezték. Eközben szombaton megtalálták a gépeltérítők egyikének útlevelét, néhány háztömbnyire a katasztrófa helyszínétől. A nyomozók rögtön kiterjesztették a keresés körét a környező utcákra is.