Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Magyarok az iraki olajlistán

2004.10.07. 19:50
A kelet-európai kommunista pártok és a teljes szerb pártrendszer mellett magyarok is részesültek a Szaddám Huszein rezsimje által kiutalt iraki olajból. Király B. Izabella szélsőjobboldali pártjának háromszor is utaltak olajat, ebből egyszer román közvetítéssel létre is jött az üzlet a CIA honlapján közreadott dokumentumok szerint. A papírokat Charles Duelfer, az iraki tömegpusztító fegyverek után kutató amerikai ellenőrzőcsoport elnöke hozta nyilvánosságra.
Több száz pártot, intézményt és magánszemélyt fizetett le olajjal az iraki rezsim, derült ki Charles Duelfer, az iraki tömegpusztító fegyverek után kutató amerikai ellenőrzési csoport vezetőjének végleges jelentéséből. A CIA honlapján közzétett listán magyar nevek is szerepelnek.

Király B. olaja

Az MTI washingtoni tudósítójának jelentése szerint a listán szerepel a Mol-Mineralimpex kettős neve is, ezt az Index a listát végigböngésző munkatársai nem találták meg. A Mol szóvivője az Index megkeresésére még nem tudott érdemben válaszolni a felvetésre. Háromszor is szerepel azonban a listán a Király B. Izabella vezette Magyar Érdek Pártja (MÉP). A szélsőjobboldali párt iraki olajtámogatásáról már korábban is szóltak hírek, ezt azonban a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálatai később nem erősítették meg.

A MÉP neve háromszor merül fel a listán. A kimutatás alapján a pártnak egyszer egymillió hordó olajat utaltak ki, szerződést végül azonban nem kötöttek. A második esetben a párt már közvetítőt is talált másfél millió hordó olajra, a svájci Delta Service-szel kötött üzlet végül nem valósult meg. Ez utóbbi üzlet volt a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálatának a tárgya is.

Románián át jöhetett a pénz

A harmadik esetben azonban a Duelfer-jelentés szerint létrejött az üzlet. A párt 1,2 millió hordós kiutalásából a román Rompetrol vállalaton keresztül egymillió-százegyezer hordó olajat értékesített.

A jelentés szerint az orosz szélsöjobboldali vezér, Vlagyimir Zsirinovszkij ötvenhárommillió hordó, Charles Pasqua volt francia belügyminiszter 11 millió hordó, az Orosz Kommunista Párt pedig száztízmillió hordó olajat kapott. Részesedett az iraki olajbevételekből a kelet-európai térség több kommunista pártja és szinte a teljes szerb pártrendszer is.

Több amerikai vállalat és magánszemély is kapott iraki olajat, az érintettek nevét kitakarták a jelentésből. Kapott az olajból a libanoni elnök fia, Arafat Palesztin Felszabadítási Szervezete és a bagdadi orosz nagykövet is.

A jelentés szerint az iraki hatóságok az ENSZ "olajat élelmiszerért" programjának vezetőjét, Benon Sevant is megvesztegették. Az ENSZ az AP-nek nyilatkozó illetékesei nem kívánták kommentálni a hírt, mint mondták a világszervezet felkérésére Paul Volcker, az amerikai Jegybank egykori elnöke végez belső vizsgálatot az ügyben.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft