Ágnes
-1 °C
2 °C

Annan mégis tudott fia bizniszéről?

2005.06.15. 11:28
Már egy héttel a szerződéskötés előtt biztos volt cége sikerében a Cotecna alelnöke. A svájci cég, ahol az ENSZ főtitkárának a fia is gyakornokoskodott, tízmillió dolláros szerződést kapott a világszervezettől. A döntésben az alelnök szerint szerepe lehetett annak a párizsi megbeszélésnek, amit a bácsikájának nevezett Kofi Annannal folytatott.

Új bizonyítékok alapján újraindították a vizsgálatot Kofi Annan ellen, jelentette a Guardian. Az ENSZ főtitkára egy hétfőn, az AP hírügynökség által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint mégiscsak tudott róla, hogy a Cotecna nevű svájci cég, melynél fia, Kojo gyakornokként dolgozott, tízmillió dolláros szerződésre pályázott a világszervezet iraki Olajat élelemért programjában.

Annan és a haverok

Annant egy vizsgálatban már felmentették, mondván nem tudott fia érintettségéről. Az akkori megállapítások elmarasztalták Kojo Annant, amiért nem tájékoztatta apját üzleti kapcsolatairól.

A hétfőn kikerült dokumentum, a Cotecna elnökhelyettesének belső feljegyzése szerint a cég számíthat "Annan és társai" támogatására. Michael Wilson alelnök állítása szerint 1998-ban Párizsban találkozott az ENSZ főtitkárával. Egy, az AP birtokába került másik feljegyzésében Wilson már biztos nyertesként beszél a cégről, "hála a csendes, de hatékony" lobbitevékenységnek.

A második feljegyzés 1998 december 4-én, egy héttel a Cotecna és az ENSZ között létrejött szerződés megkötése előtt készült. A Cotecna tízmillió dollárért végzett munkákat az ENSZ számára, Irakba szállított árukat vizsgált be.

Fogadott nagybácsi

Wilson a Guardian értesülései szerint egyébként Kojo Annan gyerekkori barátja, Kofi Annant egyszerűen "bácsikámnak" szólította.

Annan korábban vehemensen tagadta, hogy tudott volna a Cotecna-ügyletről. Fred Eckhard, az ENSZ szóvivője szerint munkatársai hétfőn telefonon beszéltek a most is éppen Párizsban tartózkodó Annannal, aki "nem tudta felidézni, hogy volt-e a találkozó a cég munkatársaival".

Az új dokumentumokat már megküldték az Olajat élelemért program visszaéléseit vizsgáló Paul Volckernek. A vizsgálati jelentés a következő hónapban készülhet el.