Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

ENSZ-alkalmazottak szakítottak az iraki olajüzleteken

2005.08.09. 11:11
Dollárszázezrekkel vesztegették meg az ENSZ alkalmazottait az Olajat élelemért programban részt vevő vállalatok. A program vezetője, Benon Sevan szátzötvenezer, egyik alkalmazottja, Alekszander Jakovlev csaknem egymillió dollárt tett zsebre.

Mintegy százötvenezer dollár kenőpénzt fogadott el az ENSZ Olajat élelemért programjának vezetője, Benon Sevan, állapította meg a feltételezett visszaéléseket vizsgáló bizottság. Kofi Annan, az ENSZ főtitkára a vizsgálóbizottság kérésére megvonta Sevan diplomáciai mentességét, írja a BBC.

Az ENSZ egyik beszerzési ügyintézője a nyomozásban elismerte, hogy dollárszázezreket fogadott el iraki szerződésekre pályázó cégektől, írja a BBC. Alekszander Jakovlev pár órával azután vallotta magát bűnösnek, hogy a bizottság megállapította, csaknem egymillió dollár kenőpénzt fogadott el.

Jakovlev összeesküvésben, sorozatos csalásban és pénzmosásban is bűnösnek vallotta magát, nyilatkozta a BBC-nek egy amerikai szövetségi ügyész. Az orosz diplomata mentességét hétfőn vonta vissza Kofi Annan.

Az ENSZ 1996-ban indította el az Olajat élelemért programot, hogy így enyhítse az iraki lakosságot sújtó szankciókat. A programban Irak élelmiszerek és gyógyszerek fejében adhatott el olajat az ENSZ közvetítésével. Szaddám diktatúrájának két évvel ezelőtti bukása után azonban kiderült, hogy az irakiak és az ENSZ alkalmazottai is saját hasznukra üzleteltek.

A visszaélések kivizsgálására az amerikai jegybank egykori elnökét, Paul Volckert kérték fel. Volcker vizsgálata hamarosan megállapította, hogy a korrupció a program felső vezetését is érinti, gyanújukat a programigazgató Benon Sevan számlájára a nagynénjétől érkezett százhatvanezer dollár keltette fel. A vizsgálat végén megállapították, hogy Sevan 147 184 dollár (29 millió forint) kenőpénzt kapott 1998 decembere és 2002 januárja között.

Sevan válaszul a vádakra vasárnap felmondott az ENSZ-nek. Sevan már tavaly visszavonult, az ENSZ azonban jelképes egy dolláros munkabérért még alkalmazásban tartotta, hogy lefolytathassák a belső vizsgálatot.

Vasárnapi lemondólevelében a ciprusi görög Sevan tagadta, hogy bármi törvénytelenséget követett volna el. "A vádak hamisak, és ezt önnek tudnia kell. Tudom mekkora nyomás nehezedik önre, de az én feláldozásom nem fogja kibékíteni kritikusainkat és segíteni önt vagy az ENSZ-t" - írta Kofi Annannak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!