Olivér
5 °C
8 °C

Izrael kész megszállni Libanont?

2006.07.18. 18:22
Kedden hajnalban újabb légitámadást hajtott végre Izrael Libanonban, miközben a Hezbollah síita fegyveres szervezet is folytatta rakétatámadásait Észak-Izrael ellen. Libanonban kétszáz, Izraelben 12 civil vesztette életét.

Forrás: about.com

Kedden folytatódott az izraeli légicsapás Libanon ellen, a civil halálos áldozatok száma meghaladta a kétszázat, írja a BBC. Izrael ragaszkodik a Hezbollah által túszul ejtett katonáihoz, addig nem hajlandó semmiféle tűzszünetre. Libanont kedden külföldiek ezrei hagyták el hajón és repülőn, több ezer palesztin menekült Gázába. Bővebben >>

"Nem hiszem, hogy nagyobb szárazföldi erőket kellene mozgósítanunk Libanon ellen, de ha ezt kell tennünk, megtesszük" - nyilatkozta kedden az izraeli állami rádiónak Mosé Kaplinszki tábornok, az izraeli vezérkari főnök helyettese. Lapinszki nyilatkozatában nem zárta ki egy Libanon elleni invázió lehetőségét, mint mondta, a hadsereg képes annyira meggyengíteni a Hezbollahot, hogy ne tudjon többé rakétákat kilőni Izraelre.

Az inváziós készülődésre utal, hogy hétfőn ismét tartalékosokat mozgósított az izraeli hadsereg. A múlt szerdán egy teljes gépesített lövész hadosztályt hívtak be, most Ciszjordániában szolgáló alakulatok helyére mozgósítottak tartalékosokat. Az így felszabaduló haderőt a libanoni határhoz vezényelhetik, ahol már eleve több ezer izraeli katona gyűlt össze. Izrael 1982-ben - a libanoni polgárháborúban Izraelre is lövöldöző csoportok megfékezésére - egyszer már megszállta Libanont, az ország déli részéről csak 2000-ben vonult ki.

Keddi lapértesülés szerint viszont már a héten véget érhet a libanoni offenzíva, adta hírül a Háárec című lap, meg nem nevezett politikai forrásokra hivatkozva. A lap úgy tudja, a hadsereg libanoni offenzívája akár már csütörtökön vagy pénteken véget érhet. Az izraeli haderő vezérkari főnökének helyettese korábban azt mondta, hogy az egy hete tartó támadás még néhány hétig elhúzódhat.


Hezbollah-zászló leng a romok felett

Az is az invázióra utal, hogy Izrael hétfőn falujuk elhagyására szólította a határmenti Ajta asz-Száb lakóit. A Hezbollah ebből a faluból indította múlt szerdai támadását, mely során két izraeli katonát túszul ejtettek, nyolcat megöltek.

Kisöpörnék a Hezbollahot

Háború a Hezbollahhal

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. A Hezbollah támadásakor már két hete tart a válság Gilad Salit tizedes elrablása miatt, akit a Hamász terroristái tartanak fogva. Izrael két hete gyakorlatilag háborút folytat a palesztinok ellen.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.

július 17. hétfő
A nyugati hatalmak elkezdték kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A lassan ébredő nemzetközi közösség a hétvégi csúcstalálkozók után azonnali tűzszüneti javaslattal állt elő, és nemzetközi békefenntartó erők küldését javasolta a térségbe. A javaslatról egyelőre Izrael és a Hezbollah sem akar hallani. Bush megelégelte a "szarkavarást".

Izrael a múlt szerdán a Hezbollah túszejtése és rakétatámadásai miatt indított támadást Libanon ellen, Amir Perec védelmi miniszter szavai szerint az akció célja a "játékszabályok" megváltoztatása az északi fronton - azaz a terrorcsoport ellehetetlenítése és a térség stabilizálása. Bár Perec hétvégi nyilatkozatai szerint Izrael már azzal is elégedett lenne, ha a határ ellenőrzését a libanoni hadsereg venné át, a Hezbollahot pedig az ENSZ vonatkozó határozatainak értelmében végre ténylegesen leszerelnék, az izraeli légierő egyre intenzívebben bombázza a libanoni hadsereg állásait is.

Kedden Bejrút mellett, közvetlenül a libanoni elnök rezidenciája közelében bombázta a libanoni hadsereg egyik laktanyáját a légierő. Az izraeli hadsereg már második napja támad libanoni katonai állásokat és objektumokat. Az ország északi részén fekvő Tripoliban az elmúlt 24 órában 6 libanoni katona halt meg, és 15 bajtársuk megsebesült.

Kedd hajnalban Bejrút déli, a Hezbollah egyik fellegvárának számító városrészei ellen is komoly támadást intéztek. A rakéták tízpercenként csapódtak be a városba, a bombázásba az izraeli haditengerészet egységei is beszálltak.

Rakétákat szállított a szétlőtt kamion?

A libanoni rendőrség szerint izraeli harci gépek lebombáztak két kamiont Bejrúttól északra Dzsbeil, az ókori Büblosz magasságában egy autósztrádán. Az egyik cementet szállított, a másik libanoni jelentések szerint üres volt. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A lebombázott teherautó Izraelt fenyegető rakétákat szállított, jelentette be kedd délelőtt az izraeli kormány szóvivője. A CNN élő adásában nyilatkozó szóvivő titkosszolgálati értesülésekre hivatkozott.

A libanoni források szerint kedd hajnalban 13 civil vesztette életét, hétfőn összesen 59, az egy hete tartó harcokban összesen 208 polgári lakos vesztette életét. A Hezbollah három terroristája, a libanoni hadsereg 12 katonája elvesztéséről számolt be.

Egyelőre nincs megoldás

A válságban egyelőre nem rajzolódott ki diplomáciai megoldás. Izrael és a Hezbollah is elutasította a nemzetközi szervezetek és a nagyhatalmak azonnali tűzszünetre szólító ajánlatát. A Hezbollah egyszerűen "izraeli feltételek" alapján készült ajánlatnak nevezte a közvetítők ajánlatát, hogy azonnal engedje szabadon a túszul ejtett katonákat. Izrael kormányát sem sürgeti semmi, a Jdiót Ahronót napilap közvélemény-kutatása szerint az izraeliek 78 százaléka ért egyett Ehud Olmert kormányfő politikájával, 81 százalékuk támogatja a hadműveleteket, 58 százalékuk pedig a Hezbollah teljes megsemmisítését tartaná helyesnek. Civil léttére még Amir Perec hadügyminiszter népszerűsége is 72 százalék, pedig a Munkapárt vezérét sok bírálat érte, hogy katonai tapasztalatok nélkül lett hadügyminiszter.

Hétfőn egyébként New York-ban s kiálltak Izrael mellett. Mintegy tízezer tüntető biztosította támogatásáról Izraelt, köztük a Nobel-díjas Elie Wiesel író és Hillary Clinton New York-i szenátor, a demokrata elnökjelöltség egyik várományosa. "Izrael pártján állunk, mert Izrael az amerikai értékekért és egyúttal az izraeli értékekért is harcol" - mondta az egykori first lady.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?