Benedek
-4 °C
5 °C

Öngyilkos merénylet Izraelben

2005.12.29. 11:11
Egy izraeli katona meghalt, nyolcan megsérültek, mikor palesztin öngyilkos merénylő robbantott a Jordán folyó nyugati partján, az izraeli hadsereg ellenőrző pontjánál.

Öngyilkos palesztin merénylő robbantotta fel magát csütörtökön a Jordán folyó nyugati partján, az izraeli hadsereg egyik ellenőrző pontjánál. Egy izraeli katona meghalt, további két izraeli és hat palesztin sérült meg a robbanásban, jelentette a Rádió Izrael.

A Tulkarm település közelében történt merénylettel összefüggésben szemtanúk két robbanásról számoltak be. Elmondásuk szerint a merénylő mellett lehetett még egy öngyilkos merénylő nő is, hivatalos források azonban ezt az információt még nem erősítették meg.

A Rádió Izrael híradása szerint az izraeli hadsereget előzetesen figyelmeztették a támadásra, ezért helyeztek el több, rögtönzött ellenőrző pontot a Jordán folyó nyugati partján. A merénylet ezek egyikénél történt.

A hadsereg közölte, hogy az öngyilkos merénylő célja az volt, hogy izraeli területre juttassa a bombát. Mikor rájött, hogy nem fogja tudni teljesíteni a küldetést, az egyik ellenőrző pontnál felrobbantotta magát.

Az autót izraeli katonák állították meg, és kérték a benne ülő fiatalembert, hogy szálljon ki. Az autóban egy másik utas is ült, egyelőre nem tisztázott, hogy neki volt-e szerepe a robbantásban.

„A fiatalember lassan szállt ki a taxiból, majd megigazította kabátját, végül felrobbantotta magát” – mondta el Nafez Shahin, 48 éves szemtanú.

„Ott álltam a Tulkarmtól délre fekvő ellenőrző pontnál, amikor hallottam egy robbanást, majd közvetlenül utána még egyet” – tette hozzá egy palesztin szemtanú, aki maga is megsérült egy repesztől.

Az utolsó öngyilkos merénylet december 6-án Netanján, egy bevásárlóközpont bejáratánál történt. A támadásnak öt halálos áldozata és több tucat sebesültje volt.