Sára, Márió
2 °C
6 °C

Mégis újraszámlálják az ohiói szavazatokat

2004.11.17. 08:25
A libertárius Michael Badnarik és a zöld David Cobb hajlandó fizetni az elnökválasztást eldöntő ohiói szavazatok újraszámlálásáért. A két kis párt elnökjelöltjei szerint a választások tisztaságának megőrzése alapvető fontosságú a demokrácia hitele szempontjából.
Újraszámlálják a szavazatokat Ohióban, miután két kisebb párt elnökjelöltje is vállalta a költségeket, jelentette az AP. Az elnökválasztást George W. Bush javára eldöntő államban eleinte a Demokrata Párt is fontolgatta az újraszámlálást, mivel az elnök kevesebb szavazattal nyert, mint ahány vitatott ideiglenes szavazólapot nem számláltak össze.

Négy nap alatt összegyűjtötték

John Kerry demokrata elnökjelölt stábja azonban fél napi gondolkodás után úgy döntött, hogy mg a százötvenezer ideiglenes szavazat összeszámlálása után sem lehet esélyük Bush százharmincezer szavazatos előnyének ledolgozására.

Michael Badnarik, a Libertariánus Párt, és David Cobb, a Zöld Párt jelöltje azonban kezdeményezte az újraszámlálást. A választási szabályok szerint, amennyiben az újraszámlálást egy három százaléknál nagyobb vereséget elszenvedő jelölt kezdeményezi, szavazókörönként tíz dollárt, összességében 113 600 dollárt kell fizetnie. Badnarik és Cobb négy nap alatt százötvenezer dollárt gyűjtött össze a célra.

A demokrácia megéri

Badnarik és Cobb célja nem a Bush újraválasztását jelentő eredmény megfordítása, csupán a kétségeket kívánják eloszlatni a szavazás tisztaságával kapcsolatban, írja az AP. "Lényegében a szavazás fedhetetlenségéért állunk ki, hiszen a szavazás a demokrácia alapja", nyilatkozta a hírügynökségnek Blair Bobier, Cobb szóvivője.

Bobier szerint megéri biztosítani a végeredmény hihetőségét. Cobb és Badnarik a politikai mező ellentétes oldalán állnak, a libertárius Badnarik inkább jobboldali, többnyire a mérsékelt republikánusok támogatására számított, Cobb baloldali és Kerry szavazóira vadászott.

A szavazatok újraszámlálása Carlo LoParo, Kenneth Blackwell ohiói belügyminiszter szóvivője szerint másfél millió dollár lesz.