Harminc olajkút ég Irakban

2003.03.21. 10:57
Tudósítók szerint több olajkút is lángokban áll Irak déli részén. Bár a füst még a műholdakról is jól látható, Irak tagadja, hogy felgyújtották volna az olajkutakat.
Égő olajkutakról, és finomítókról számoltak be az amerikai első tengerészgyalogos hadosztállyal tartó tudósítók pénteken. A teliholdnál még éjszaka is jól látszott a felszálló sűrű fekete füst. Az információkat az amerikai műholdak jelentései is alátámasztják. A BBC jelentése szerint Kuvaitváros környékén fekete volt az égő olajkutak miatt. A dél-iraki Bászra felől is lángok látszódtak.

30 kút ég

A kuvaiti nemzeti gárda jelentése szerint az irakiak tizenöt olajkutat gyújtottak fel péntek reggel. Később Geoff Hoon brit védelmi miniszter azt közölte, hogy a visszavonuló iraki csapatok már legalább 30 létesítményt, kutakat és finomítókat gyújtottak fel. A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy számítottak arra, hogy az irakiak felgyújtják az olajkutakat.

A BBC meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az amerikai hadsereg egy speciális egységének valószínűleg sikerült biztosítania az észak-iraki Kirkuk közelében lévő olajmezők védelmét. John Simpson a BBC televízió helyszíni tudósítója azt közölte, hogy a kirkuki olajmezők bevételét megerősíteni nem tudja, kétségtelen azonban, hogy a térségből erőteljes harci tevékenység hangja hallatszik. Brit csapatok közben folytatták előrenyomulásukat a dél-iraki Bászra város, illetve a környékbeli olajmezők felé, hogy megakadályozza újabb olajipari létesítmények felgyújtását Dél-Irakban, jelentette az MTI. A brit tengerészgyalogosok már ellenőrzésük alatt tartják az al-Faw félszigetet.

Ég a Rumeilra?

Az amerikaiak azt állítják, hogy a műholdfelvételeken már csütörtök reggel látszódtak az égő kutak. Az arab Al-Arabiva műholdas csatorna szerint a tüzek Bászrától nyugatra, a Rumeilra olajmezőn lángoltak fel először. Ezen az olajmezőn termelik ki Irak olajexportjának felét, és a világ második legnagyobb olajtartalékával rendelkező területnek számít.

Irak tagad

Amer Rasid iraki olajminiszter visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy az amerikai félrevezető információkat bocsátanak ki. A miniszter azt az amerikai állítást is cáfolta, hogy robbanóanyagokat helyeztek el a Kirkuk olajmezőn, megelőzendő az amerikaiak behatolását.  • Tippek
  • Lakáshitel