Béla
12 °C
27 °C

Ökoterroristák után nyomoz az FBI

2001.01.23. 17:26
Egy titkos amerikai szervezet aktivistái ellenállhatatlan vágyat éreznek, hogy természeti környezetben épült luxuskérókat, sípályákat és egyéb építményeket gyújtsanak fel. Az FBI terroristaellenes csoportja nagy erőkkel keresi a szervezet tagjait.

Az amerikai Earth Liberation Front (ELF - Föld Felszabadítási Front) tagjai éveken át gyújtogattak épületeket az Egyesült Államok északnyugati részén. A titkos szervezet az utóbbi időben azonban kiterjesztette hatáskörét: immáron Manhatten közelében, valamint a túlnépesedett Long Island szigeten tevékenykedik. Az FBI által terrorista szervezetként számontartott ELF aktivistái jól kivitelezett kommandós akciókat hajtanak végre: az elkövetők speciális kommandós felszereléssel, nagyon halkan, az éj leple alatt hajtják végre a gyújtogatást.

Eddig közel 40 millió dollár a kár

Craig Rosebraugh
Az ökoterroristák szóvivője
Joe Valiquette, a New York-i FBI szóvivője az AFP hírügynökségnek bevallotta, hogy a szövetségi nyomozóhivatal az égvilágon semmiféle információval nem rendelkezik az ELF-ről, illetve annak tagjairól, akik akcióikkal eddig közel 40 millió dolláros kárt okoztak.

Az ELF feltehetően a '90-es években alakult környezetvédő mozgalmak egyik radikális változata. Elsősorban azon sípályákat, luxusházakat, kutatóintézeteket és egyéb épületek ellen indít támadást, amelyek - az ELF szerint - rombolják vagy kisajátítják a természetet. Számos ilyen épületnek ad otthont Long Island szigete is, ahol a terroristák jelenleg igencsak aktívak.

A szervezet szóvivője az ELF akcióit törvényellenesnek tartja

Az ELF szóvivője egy Oregonban élő 28 éves fiatalember, Craig Rosebraugh. Rosebraugh nem tagja az ökoterrorista csoportnak, a szervezet csupán a sajtónak szánt információkat juttatja el hozzá. A szóvivő egy interjúban elmondta: az ELF akcióit törvényellenesnek tartja.

Bár sokan azzal védik az ELF-et, hogy akcióikkal csak javakat és nem embereket veszélyeztetnek, a szövetségi nyomozók szerint, ha a szabotázs akciók tovább folytatódnak, csak idő kérdése, hogy mikor lesz a tűzeseteknek emberi áldozata is.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft