Valér
2 °C
8 °C

Október 11.

2001.10.11. 15:05

2001. október 11., magyar idő szerint

00.42 Újabb bevetésben támadták Kabult az amerikai harci repülők csütörtökre virradóra, a szerda esti légitámadás után néhány órával. A négy támadó repülőről beszámoló szemtanúk szerint legalább 12 bombatalálat érte a városközponttól kissé északra lévő célpontokat. A mostani bombázásban inkább bunkereket, laktanyákat, üzemanyag- és egyéb raktárakat, továbbá tálib csapategységeket céloztak be.

Bővebben: Új célpontokat támadnak Afganisztánban

6.32 Az American Media Inc. nevű cég alkalmazottainak vizsgálatakor újabb lépfenefertőzést azonosítottak szerdán Floridában. A 35 éves nő a harmadik, akinél kimutatták a ritka betegséget. A hatóságok továbbra is fenntartják a biológiai terrorizmus lehetőségét.

Bővebben: Újabb anthraxfertőzést azonosítottak Floridában

8.15 Afganisztánban az ellenzéki Északi Szövetség bejelentette, hogy csütörtökre virradóra elfoglalt egy kulcsfontosságú tartományt az ország középső részén. Az Északi Szövetség szerint a Gor feletti ellenőrzés megszerzése döntő siker, mert nyolc másik tartománnyal határos, köztük négy olyannal, amelynek elfoglalása meghatározó jelentőségű a tálib rendszer megbuktatásában.

8.56 Amerikai katonák tartózkodnak Pakisztánban, és több légitámaszpontot használatra átengedett számukra az ország vezetése - ismerte el csütörtökön az iszlámábádi kormány. Anvar Mehmud kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az amerikai "katonai személyi állomány", amelynek létszámáról nem adott felvilágosítást, nem harcoló alakulat.

Bővebben: Amerikai csapatok Pakisztánban

9.20 A tálibok cáfolták, hogy Gor tartomány az ellenzéki Északi Szövetség kezére került. A tálib erők visszaverték a lázadók támadását Gor tartományban. Az összecsapásokban 35 ellenzéki fegyveres vesztette életét - közölte Abdul Hanan Himat tálib szóvivő.

9.29 Indonézia hat nagyvárosában csütörtökön muzulmán diákok és aktivisták ezrei vonultak - immár negyedik nap - az utcákra, hogy elítéljék az Afganisztán elleni amerikai-brit légicsapásokat.

10.07 Számos áldozata van az Afganisztánt ért csütörtök hajnali légitámadásoknak, és a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban egy mecset is romba dőlt - állították a tálibok, illetve hozzájuk közel álló források. A tálib kormányzathoz közel álló AIP afgán hírügynökség jelentése szerint a Kandahár tartományt ért támadásoknak legalább 18 polgári áldozata van, a sebesültek száma pedig több mint harminc.

Bővebben: Százan haltak meg egy faluban?

11.44 Afganisztánban a Hizb-i-Vahdat tálibellenes síita milícia csütörtökön, a tálib cáfolatra replikázva, megerősítette a korábbi állítást, hogy erői reggel elfoglalták Csagcsarán városát, Gor tartomány székhelyét, amely Kabul fővárost a nyugati Heráttal összekötő főúton fekszik.

12.52 Stefan Popov tábornok, a bolgár légierő parancsnoka csütörtökön az állami rádióban közölte, az észak-atlanti szövetség szállító gépei két-három napja veszik igénybe Bulgária légterét. Elmondta, hogy szerdán 14 repülőgép haladt át az ország felett, arról azonban nem számolt be, hogy összesen hány NATO-repülőgép szállt keresztül a bolgár légtér megnyitása óta.

13.12 Pervez Musarraf pakisztáni elnök szigorúan figyelmeztette az afganisztáni tálibokkal rokonszenvező pakisztáni muzulmán szélsőségeseket: a kormány kérlelhetetlen szigorral lép fel ellenük, "mindenáron megvédi velük szemben a nemzet biztonságát". A pakisztáni sajtó szerint Musarraf elégedetlen a rendőrség magatartásával, mert - vagy a szélsőségesek iránti rokonszenvből, vagy puszta erélytelenségből - hagyta, hogy kicsússzon a kezéből a helyzet ellenőrzése Kvettában és Beludzsisztán tartomány más városaiban.

15.14 Az amerikai légierő gépei csütörtökön ismét támadtak kabuli célpontokat. A támadások nyomán az afgán fővárosban két erőteljes robbanás volt hallható. Szemtanúk beszámolói szerint három amerikai repülőgép jelent meg Kabul felett, és legalább 3 bombát dobott le.

Bővebben Megállás nélkül támadnak az amerikaiak

16.11 A brit vezérkari főnök szerint hosszú hónapokig, akár a jövő nyárig is folytatódni fog az Afganisztán elleni katonai akció. A védelmi tárca londoni sajtóértekezletén Michael Boyce tengernagy, vezérkari főnök kijelentette: "A katonai művelet nagyon rövid idejű is lehet, de számítanunk kell arra, hogy folytatódik a télen át egészen jövő nyárig. Kijelentette, a légi csapások súlyos károkat okoztak a terrorista kiképző táborokban és a tálib rezsim katonai, légvédelmi létesítményeiben

16.36 A tálibok csütörtökön feltartóztaták az ENSZ egyik élelmiszer-szállítmányát, és csak "adófizetés" fejében lettek volna hajlandók továbbengedni. Mint Francesco Luna, az ENSZ világélelmezési programjának szóvivője Iszlámábádban sajtótájékoztatón elmondta , a pakisztáni Kvettából induló konvojnak a nyugat-afganisztáni Heratba kellett volna továbbmennie, de a tálib milíciák tonnánként 32 dollárt követeltek az átkelésért. A szállítmány 475 tonna élelmiszert szánt az afganisztáni éhezőknek. A szóvivő elfogadhatatlannak nevezte a tálibok követelését.

16.44 Az Afganisztán elleni szövetséges légicsapások ötödik napján az amerikai légierő heves támadást intézett Kabul és környéke ellen, valamint Kandahár ellen. Szemtanúk elmondták, hogy helyi idő szerint csütörtök este három bomba csapódott be egy katonai támaszpontra, a kabuli légi kikötő közelében. A támadás következtében sűrű füstfelhő borította el az eget a bázis fölött. Független források szerint az afgán főváros környéke ellen intézett légicsapásban életét vesztette egy tizenkét éves kislány. Hivatalos tálib adatok szerint a vasárnap óta tartó szövetséges katonai akcióban eddig több mint háromszáz ember vesztette életét. Az amerikai-brit támadások vasárnapi megindításuk óta a Reuters szerint mintegy 220 áldozatot követeltek.

17.40 A Figaro-Magazine egyik újságíró munkatársát Afganisztánban előállították a tálibok, majd átadták a pakisztáni hatóságoknak - közölték csütörtökön a hetilap párizsi szerkesztőségében. A francia-algériai kettős állampolgársággal rendelkező Aziz Zemuri algériai útlevelével jutott be Afganisztánba, és a lap főszerkesztőjének tudomása szerit sikerült egy barátját értesítenie az eseményekről. Egyelőre nem tudják, mikor fogták el a tálibok, mert hétfő este óta nem tudtak kapcsolatot teremteni vele

18.54 A pakisztáni belügyminiszter megerősítette, hogy országa engedélyezte légtere és két repülőtere használatát az amerikai hadseregnek, de csak szükség esetére és kizárólag mentési célokra. Az iszlámábádi illetékesek ugyanakkor egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek arról, hogy már meg is érkeztek-e az első amerikai katonai repülőgépek

20.01 A délutáni támadást követően újabb éjszakai támadást hajtottak végre csütörtökön Kabul ellen az amerikai harci gépek. Az AFP helyszíni tudósítójának jelentése szerint négy robbanást lehetett hallani az afgán főváros központjában. Az AP szerint erős detonációk voltak Kabul keleti részén a tálibok katonai akadémiájának közelében. A pakisztáni határ közelében hatalmas lángcsíkokat lehetett látni, amelyek a tálibok politikai központja, Kandahár felé irányultak.