Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Békejobb a Romániában megvert debreceni biciklistáknak

2006.10.04. 14:52
Lezárulhat az az ügy, amelyet két debreceni biciklista indított a román és a magyar hatóságoknál, miután Érmihályfalvánál megverték őket. A romániai magyar támadók bocsánatot kértek, és megígérték, megtérítik a kárt.

Megbékéléssel végződhet a romániai Érmihályfalva közelében megvert két debreceni kerékpáros ügye, jelentette be Nagy II. Zoltán, a bántalmazást elszenvedett biciklisek egyike szerdán. A két biciklistát szeptember első szombatján verték össze.

Mégis a támadók a hibásak

A támadókat - akik közül az egyik az Új Magyar Szó szerint Pomlényi János romániai magyar ember volt - elkapták, de ők azt állították, hogy a debreceniek "leoláhcigányozták" őket, és csak egyiküket lökték meg, aki nekiesett a másik kerékpárosnak. Az egykori felnőtt magyar bajnok fiatalabb társával, Pásztor Viktorral edzőkörutat tett a határ túloldalán lévő Székelyhíd és Érmihályfalva érintésével. Utóbbi települést elhagyva egy román rendszámú autó előbb leszorította őket az útról, később a határtól mintegy kilométernyire újra feltűnt és utasaik közül az egyik bántalmazta a két kerékpárost. Közben magyarságukra tettek megjegyzést, Pásztor Viktor kerékpárját megrongálták, Nagy II. Zoltán szemüvegét pedig összetörték.

Az ügyben indított eljárás után Romániában lehetőség van békéltetésre. Ez történt most is, amit a debreceniek elfogadtak. A megbékélési találkozó Nagy II. Zoltán szerint elégtétel, mert azt bizonyítja, hogy "valószínűleg nem kezdeményeztek volna ilyet a tettesek, ha nem ők a hibásak".

A két biciklista már túl van a találkozón, és elfogadták a feléjük nyújtott békejobbot azzal a feltétellel, hogy az őket ért anyagi kárt is megtéríti a három elkövető. Erre ígéretet kaptak, így október 16-án újra Romániába utaznak, ahol várhatóan végleg lezárul az ügy.