Orsolya
10 °C
21 °C

Robbanás egy kuvaiti olajközpontban

2002.02.01. 10:35
Két ember meghalt, tizennyolc pedig megsérült, amikor robbanás történt egy kuvaiti olajgyűjtő központban csütörtökön éjjel - jelentette az MTI. Az ország olajminisztere szerint baleset, nem pedig terrorcselekmény történt.
Két külföldi olajmunkás életét vesztette, négy kuvaiti és 14 külföldi olajmunkás pedig megsérült egy olajszivárgás okozta robbanásban, amely az észak-kuvaiti ar-Rávdatain olajmezőn csütörtökön késő este történt -mondta Abde asz-Szabih olajminiszter.

A kuvaiti határhoz közel fekvő olajmező egyik tisztviselője elmondta, hogy baleset történt, nincs terrorcselekményre vagy szabotázsra utaló jel. A miniszter hozzátette, hogy a lángok kora reggelre, amikor a helyszínre érkezett, már valamelyest lelohadtak, de így is elpusztították a napi 280 ezer hordós kapacitású gyűjtőállomás csaknem felét - írta az AFP. Az olajmezőn leállították a termelést, de a hiányzó olajmennyiséget más kuvaiti forrásokból pótolják.

Nem tisztázott az ok

A Kuna hírügynökség szerint ellenben az olajszivárgás nyomán szétvetett gázvezeték okozta a robbanást. A robbanás nyomán kiütött tűz péntek hajnalban még lángolt - mondta a rudataini olajmező egyik tisztségviselője.

Pénteken reggelre - miután kiderült, hogy üzemi baleset történt, nem terrortámadás - enyhült az árroham az olaj szabadpiacán, amelyet az olajfinomító robbanása váltott ki.