Ervin
14 °C
21 °C

A Dunába folyt olajat kémiailag semlegesítik

2001.04.16. 20:24
Kisebb mértékben keletkezett környezetszennyezés az alsó-ausztriai Aggsbachnál azt követően, hogy egy német tankhajó zátonyra futott és több ezer liter fűtőolaj folyt ki a Dunába. A szennyeződést kémiailag hatástalanították.
Az osztrák ORF-nek nyilatkozó szakemberek szerint a hétfő hajnali balesetet követően csak nagyon kis mértékben szennyeződött a környezet. A német zászló alatt közlekedő hajó az alsó-ausztriai Aggsbachnál először nekiment egy kikötőstégnek, majd zátonyra futott.

Megkezdték az olaj kémiai semlegesítését
fotó: EPA
A helyszínre kiérkező tűzoltóság átszivattyúzta a hajó sérül kamrájából az olajat a többi kamrába, a léket pedig tömítették. Az eltelt időszak alatt kifolyt fűtőolaj körülbelül 20-25 ezer liter lehetett. Az olajat ezt követően felfogták, majd megkezdték annak kémiai semlegesítését.

Időközben a bécsi Lobau kikötőből a helyszínre sietett egy másik tankhajó, hogy "átvállalja" azt a terhet, amit a német tankhajó már nem bírt el. Hétfő délutánra sikerült annyi olajat átszivattyúzni, hogy a német hajó sérült része jóval a vízszint fölé emelkedett.

A munkálatok befejezését valamikor késő estére ígérték az osztrák közszolgálati tévének nyilatkozó szakemberek, akik közölték: eddig körülbelül egymillió liternyi fűtőolajjal könnyítették meg a német tankhajót. Arról még nincs megállapodás, hogy a mentés, illetve a környezeti károk elhárításával járó költségeket ki állja majd. Osztrák részről azonban megjegyezték, maga az olaj átszivattyúzása is több százezer schillinget tesz ki.

A szerencsétlenül járt hajó az átszivattyúzás után elindulhat a linzi kikötőbe, hogy ott elvégezzék azokat a komolyabb javításokat, amelyeket a helyszínen nem tudtak megtenni.