Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Tengeralattjáróval az olaj ellen

2002.11.25. 15:25
Spanyolország és Portugália partjaitól jóval távolabb vezetné el a teherhajókat, jelentette be Ana Palacio spanyol külügyminiszter. Az intézkedéstől a hajókatasztrófák hatásainak csökkenését várják.
A Prestige tartályhajóból múlt héten kiömlött hatalmas mennyiségű olaj miatt Spanyolország és Portugália az Európai Uniótól vár segítséget. A két ország azt tervezi, hogy a jelenleg a parttól 3,7 kilométerre vezető hajózási útvonalat a parttól távolabb jelöljék ki, jelentette be Ana Palacio spanyol külügyminiszter Barcelonában. Hozzátette, az észak-spanyol partoknál nagyon nagy a hajóforgalom, és sok közülük egy "potenciális környezetszennyező bomba". A tervezettől azt várják, hogy csökkenti a Prestige katasztrófájához hasonló események hatását.

Tengeralattjáróval az olaj ellen

A jó szombati időjárás miatt a több száz katonából, tanulóból és önkéntesekből álló mentőalakulatoknak több mint száz strandot sikerült megtisztítaniuk a Prestigeből származó olajtól. A spanyol hatóságok egy francia tengeralattjáró segítségével ellenőrzik, hogy az elsüllyedt Prestige roncsaiból szivárog-e az olaj. Több szakértő abban reménykedik, hogy az Atlanti-óceán hideg vizében annyira megszilárdul a rakomány, hogy nem folyik szét. Mások szerint az a valószínűbb, hogy amikor a roncs a tengerfenékhez csapódott, akkor a tartályok megsérültek, és a rakományból azóta sok elfolyt.

A Greenpeace aktivistái tiltakozásukat fejezték ki az érintett partszakasz helyi önkormányzatainál, mert szerintük azok semmit nem tesznek a kárenyhítés érdekében. Az aktivisták partról fellapátolt olajjal telt vödröket hagytak az önkormányzatok épületei előtt, az "olaj öl" felirattal.

Prestige

A 77 ezer tonna olajat szállító, bahamai zászló alatt hajózó Prestige tankhajó még november 14-én futott zátonyra Spanyolország észak-nyugati partjainál. Másnap a hajót sikerült a partoktól mintegy 95 kilométerre elvontatni. Azonban a hajótest múlt hét kedden kettétört és elsüllyedt. Az eddig kifolyt olaj mennyiségét a hatóságok mintegy tíz- és húszezer tonna közöttire becsülik. A spanyol miniszterelnök-helyettes, Mariano Rajoy szerint négy nagy olajfolt úszik a vízen, de ezeket lokalizálták, így nem jelentenek közvetlen veszélyt. A halászati tilalom továbbra is érvényben van a körzetben, amelyet pénteken újabb területekre terjesztettek ki. Az intézkedés - amely akár hat hónapig is érvényben maradhat - több ezer halász munkáját érinti, jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!