Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kamionkonvoj tart Berlin felé

2000.09.26. 12:32
Több kilométer hosszú, kamionokból álló konvoj indult el Berlin felé, tiltakozásul az üzemanyagokat terhelő magas adók ellen. A hazai fuvarozók és a kormány között még folynak a tárgyalások. Az Egyesült Államok után az Európai Unió is az olajtartalékainak megnyitását fontolgatja, hogy megpróbálja letörni az olajárakat. Hétfőn némiképp mérséklődtek ugyan az árak, de a hordónkénti ár még mindig jóval harminc dollár felett maradt.
Több kilométeres kamionkonvoj bénította meg a német autópályákat, mert az ország több pontjáról több száz kamion és nehézteherautó indult el Berlinbe, hogy így tiltakozzanak a magas benzinárak ellen. A fuvarososk egyebek mellett ,,Schröder - az adótok tönkretesz" feliratokkal vágtak neki az útnak, és Németország számos pontján megbénították a közlekedést. A karavánok a brandenburgi kapunál találkoznak majd - derül ki a Spiegel on-line riportjából.

A Financial Times jelentése szerint az Európai Unió is az olajtartalékok megnyitását fontolgatja, erről a tagállamok miniszterei pénteken döntenek Brüsszelben. Az Egyesült Államok már hasonlóan döntött, ennek hatására hétfőn már némiképp mérséklődtek az árak, de elemzők szerint így is legalább kettő, de inkább négy év szükséges ahhoz, hogy az olaj hordónkénti ára az elfogadhatónak tartott huszonöt dolláros szintre csökkenjen.

Magyarországon jelenleg is folynak a tárgyalások a fuvarozók érdekképviseletei és a kormány között. A kormány korábbi döntése szerint addig nem emelkedik az üzemanyagok száz forintos jövedéki adója, amíg az olaj ára huszonöt dollár alá nem csökken. A kormány a hétfői tárgyaláson egy háromszáz millió forintos alap létrehozását javasolta, amelyből a drága gázolaj miatt bajba került vállalkozókat támogatnák. A fuvarosok képviselői azonban kevesellték az összeget.

A fuvarozók a tárgyalások függvényében döntenek egy esetleges magyarországi blokádról. A közlekedési miniszter ugyanakkor hétfőn bizakodóan nyilatkozott a tárgyalásos megállapodásról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!