Szilárda
-4 °C
3 °C

Politikai feszültségek miatt nő az olaj ára

2000.10.25. 15:54
A folytatódó közel-keleti feszültség miatt szerdán ismét drágult a kőolaj ára. Növelte az aggodalmat, hogy az amerikai stratégiai tartalékra felügyelő hivatal keddi jelentése szerint a fűtőolaj-tartalék már több mint 30 százalékkal elmarad a tavalyi értékektől. Hegedűs Miklós a GKI kutatója szerint az olajárak rég nem gazdasági megfontolások alapján alakulnak.

A New York-i árupiac (NYMEX) folytatódó szingapúri elektronikus kereskedésében közép-európai idő szerint szerda reggel 33,52 dollár volt - a kedd reggeli 33,95 dollár helyett - a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate könnyűolajfajta hordója decemberi szállításra, 15 centtel drágább a keddi New York-i zárónál.

Az európai szabadpiaci referenciatípus, az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 31,59 dolláron zárt kedden decemberre a londoni nemzetközi olajtőzsdén (IPE), 50 centtel alacsonyabban, mint hétfőn. Szerdán reggel azonban 36 centet nőtt, és 31,95-nél tartott.

Az ár növekedését két fontos tényező alakította: a Közel-Keleten folytatódó összecsapások és tüntetések miatt az arab olaj folyamatos szállítása vált kétségessé. A piacot az sem nyugtatja meg, hogy Bill Clinton a Fehér Házba tárgyalásra invitálta az arab és a zsidó vezetőket.

Az amerikai stratégiai tartalékokra felügyelő hivatal kedden tette közzé azt a jelentést, mely szerint a fűtőolaj-tartalékok 30 százalékkal kisebbek tavalyhoz képest. 552 ezer hordónyi fűtőolaj-hiányt regisztráltak, ez 24 éves minimális rekordszintet jelent. Szeptemberben a kőolajpiaci árak mérséklése érdekében Bill Clinton a 30 millió hordónyi olajt dobott piacra a stratégiai kőolajtartalékokból.

Az OPEC kész a termelés növelésére

Az OPEC elnöke, Ali Rodriguez szerint a szervezet már hétfőn dönthet a kőolajtermelés növeléséről, nem várnak a szervezet november 12-ei bécsi tanácskozásáig. Az OPEC politikája szerint, ha az olaj ára egymást követő 20 napon folyamatosan 28 dollár felett marad, akkor a termelést napi 500 ezer hordóval növelik. Ha a kőolaj ára ugyancsak egymást követő 10 napon át 22 dollár alatt marad, akkor 500 ezer hordóval kevesebbet termelnek.

Az OPEC az idén negyedszerre emelné a kőolajtermelést, így napi 3,8 millió hordónyi kőolajat dobnának a piacra. A legtöbb OPEC-ország nem tudja tovább növelni termelését, ezért kétséges, hogy milyen országok hozzájárulásával valósul meg a termeléstöbblet.

Az olaj ára nem gazdasági megfontolások szerint alakul

Senki sem tudja megmondani, hogy meddig tart az olajárak növekedő tendenciája - nyilatkozta az Indexnek Hegedűs Miklós a Gazdasági Kutatóintézet szakértője. - Az olaj ára rég nem a gazdasági megfontolások alapján alakul, politikai kérdések függvényévé vált. Lélektani pszichózis jellemzi ezt a piacot, ahol egy tüntetés vagy fegyveres összecsapás több tíz centes emelkedésben mérhető le.

A 4-5 százalékos gazdasági növekedés mellett az energiafelhasználás csupán 1-2 százalékkal emelkedett. Egy gazdasági jelentés szerint pedig a kiaknázatlan kőolajkészletek nőttek, így nem áll fenn az az 1970-es kőolajkrízis feltétel, amikor azt hitték az altalaji készletek is hamarosan elfogynak. A kutató szerint a hordónkénti kőolaj 30 dolláros ára drága, egy 20 dolláros ár új, kevés energiát fogyasztó technológiai megoldások kidolgozására ösztönöz, míg egy 10 dolláros árszint már luxusnak számít.

Hegedűs Miklós úgy véli, a magyar piacra tíz napon belül gyűrűzik be a világpiaci árváltozás. A MOL a világpiacinál kedvezőbb áron vásárolja orosz partnerétől az alapanyagot, a kialakult szállítási útvonalak is alacsonyabban tartják az árat. Hogy ez mennyi, az üzleti titoknak minősül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!