József, Bánk
-6 °C
0 °C

Robbanások a világ legnagyobb olajfúró tornyán

2001.03.16. 08:04
Három robbanás történt a világ legnagyobb, negyven emelet magas tengeri olajfúrótornyán csütörtökön éjfél körül a brazil partok előtt. A balesetben feltehetően tizenegyen meghaltak. A tulajdonos Petrobras elnöke elmondta, hogy a robbanás következtében akár a tengerbe is süllyedhet a 350 millió dollárt érő, hatalmas olajkitermelő létesítmény, amely a balesetben erősen megdőlt, egyik tartópillére megsérült.

Eddig egy ember összeégett holttestét találták meg, a tíz másik eltűnt munkás életben maradására pedig szinte alig van esély - mondta a társaság elnöke, Henri Philippe Reichstul.

A Petrobras fúrótornya három robbanás után
fotó: EPA
Az első robbanás idején 175 munkás dolgozott a P-36 jelű platformon, amely Brazília Atlanti-óceáni partjától mintegy 75 kilométer távolságban, Rio de Janeirótól északkeletre található. A túlélőket azonnal átszállították egy másik, 12 kilométerre levő toronyra. A második, majd harmadik robbanás húsz perccel később történt. Hajnalban a vészhelyzet felügyeletére a helyszínen maradt utolsó 24 fős csapatot is kimenekítették.

A tüzet 12 hajó oltotta, a robbanások okáról nem tudni semmit.

Reichstul azt mondta, hogy környezeti szennyezés nem történt, de ha a torony elsüllyed, akkor 1500 köbméter olaj szivároghat az óceánba. Az ökológiai katasztrófa megelőzésére már öt hajó érkezett a térségbe lebegő olajterelőkkel az esetleges szennyeződés azonnali felszívására.

A Petrobras vállalatbirodalomban az utóbbi években több katasztrofális baleset történt, egyebek között ugyanezen cég volt a felelős a Rio de Janeiro-i öböl olajos szennyezéséért is. A mindeddig az egyik legbiztosabb befektetésnek számító Petrobras-részvények értéke 6,7 százalékot esett a tőzsdén. Elemzők szerint a cégnek - amely Brazília egyetlen olajtermelője - importtal kell fedeznie a termeléskiesést.