Sára, Márió
2 °C
6 °C

Román fúrótornyot támadott az iráni hadsereg

2006.08.22. 14:19
Az iráni felségterületen található román fúrótorony körül már hétfőn harci helikopterek és hajók cirkáltak, kedden kora reggel pedig az iráni katonák el is foglalták. Az ügy hátterében a román cég egy fúrótoronnyal kapcsolatos jogi ügye állhat.

Egy román olajcég arról számolt be kedden, hogy az iráni hadsereg megtámadta a Perzsa-öbölben található fúrótornyát. A GSP nevű cég szóvivője elmondta, hogy egy közeli hajóról tüzelni kezdtek, majd elfoglalták a tornyot. A GSP azóta nem tudott kapcsolatot teremteni az ott dolgozó 26 munkatársával, írja a BBC. Az Evenimentul zilei című bukaresti lap szerint hat indiai és húsz román GSP-alkalmazott tartózkodott a létesítményen.

Radu Petrescu elmondta, hogy az Orizont fúrótorony 2005. októbere óta működik Kis szigete közelében, a környéken a GSP összesen két fúrótoronnyal dolgozik. A másik torony jelenleg jogi vita tárgya, a beszámolók szerint ennek is köze lehet a keddi támadáshoz, írja a BBC. A Perzsa-öbölnek ebben a térségében, Kis szigetén, a CNN információi szerint 100 iráni és külföldi olajtársaság székhelye található.

A fúrótornyot a Petrom, a GSP és a dubai Oriental Oil szerződése értelmében a három társaság közösen üzemelteti. A 2004-ben alapított GSP hat fúrótornyot üzemeltet, amelyet mind a Petrom állami vállalattól vásárolt. A hat közül kettő a Perzsa-öbölben van iráni felségvizeken, és a Petrom, a GSP és a dubai székhelyű Oriental Oil társaság szerződése alapján működik.

Vesztes per

A GSP korábban megszüntette egy másik öbölbeli, iráni felségvízen működő fúrótornyának, a Fortunának a működését. Az Oriental Oil ezt jogi úton megtámadta egy iráni bíróságon, de elveszítette a pert. A dubaji cég a múlt héten igazságtalannak nevezte az ítéletet. Nem tudni, hogy a jogi ügynek van-e köze a keddi incidenshez, és nem egyértelmű, hogy a GSP két öbölbeli tornya közül a Fortuna-e a másik.

A román lap, az Evenimentul zilei azt írja, hogy a GSP régóta tárgyal a Petroiran nevű iráni céggel és Oriental Oil Kish nevű céggel. (Ez utóbbi valószínűleg az a dubaji vállalkozás, amelyről a BBC ír, bár a románok szerint ez is iráni cég.) A Petroiran és az Oriental egyébként állítólag április óta blokkolja az Orizont fúrótorony működését, amelyet a GSP üzemeltet.

Szeptemberben újabb tárgyalás

A GSP többségi tulajdonosa, az Upetrom cég illetékese úgy nyilatkozott az Evenimentul zielinek, hogy az irániak presszionálják a GSP-t, hogy adja el fúrótornyait, amelyeket a térségben üzemeltet. A jogvitáról állítólag egy párizsi döntőbíróság ítélkezik majd, de ennek ülése legkorábban szeptemberben kezdődhet meg.

A GSP weboldalán olvasható közlemény szerint, melyet a cég elnöke, Gabriel Comanescu írt alá, „az iráni támadás a nemzetközi törvények botrányos megsértése”. A weboldalról az is kiderül, hogy „hétfő óta iráni harci helikopterek és hajók próbálták megfélemlíteni a fúrótorony fedélzetén dolgozó román munkatársakat”. Kedden kora reggel „egy iráni hadihajó tüzet nyitott az Orizontra, a tatnál található darura”, majd az iráni katonák elfoglalták a tornyot, áll a közleményben. Egyelőre azt sem tudják, hogy valaki megsérült-e a támadásban, írja a BBC.