Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Csökken az olaj ára

2000.09.13. 13:05
Közel egy dollárral csökkent kedden a hordónkénti olaj ára. Az ár süllyedésében az amerikai olajkészletekről érkező, megnyugtató hírek is közrejátszottak. A MOL péntektől literenként 11 forinttal emeli a gázolaj, 6 forinttal pedig a benzin árát. A figyelem központjában lévő OPEC honlapját feltörték.
Kedden csökkent az olaj hordónkénti ára, miután Bill Clinton amerikai elnök bejelentette: közel 2 millió hordós olajtartalékkal rendelkezik az ország, ezt a közelgő északi tél jegyében fűtésre fogják használni, ha kell. A New York-i tőzsdén októberi szállításra 86 centtel, 34,28 dollárra csökkent a hordónkénti olaj ára, a londoni tőzsdén pedig 93 centet esett az olaj ára, 32,65 dollárnál állt meg.

A tőzsdei kereskedelem csekély volt, miután a piaci elemzők nincsenek meggyőződve: képes-e mindegyik OPEC állam ígéretéhez híven növelni a termelését. Az szakértők úgy vélik, sok OPEC ország már rég elérte az olajkitermelés határát, többletolajat nem képesek produkálni.

Üzemanyagot rendőrségi kísérettel szállítanak

Miután még a hadsereg bevetésével is fenyegetőztek a kormány képviselői, Nagy-Britanniában rendeződni látszik a helyzet. A rendőrség fedezetével és a tüntetők akarata ellenére nyolc üzemanyag-szállító autó hagyta el szerdán a brit cheshire-i kőolaj-finomítót. Öt nagy raktárból is el tudtak indulni az üzemanyag-szállító autók, a rendőrök hathatós segítségével. A tüntetőknek azt ígérték, az üzemanyagot kórházaknak, iskoláknak viszik. Ennek ellenére a benzinkutak háromnegyede még mindig üzemanyag nélkül van, és ahol lehet kapni benzint, ott háromszoros árat is elkérnek.

Tony Blair miniszterelnök hajthatatlannak bizonyult, a benzinadót nem csökkenti, mert ez állítása szerint az állami költségvetés egyensúlyát bontaná meg. Minisztereivel, az olajtársaságok képviselőivel, és a rendőrséggel folytatott tárgyalások után Blair megtörte a blokádot, rendőri kíséretet rendelvén minden üzemanyag-szállító konvoj mellé.

,,Reméljük, a következő 24 órában rendeződik az országban a helyzet. De ennél többre van szükség, hogy visszatérjen a normalitás." - nyilatkozta a BBC hírügynökségnek Tony Blair miniszterelnök.

Magyarországon emelkedik az üzemanyag ára

Magyarországon péntektől literenként 11 forinttal nõ a gázolaj ára, míg a motorbenziné 6 forinttal lesz magasabb. Az emelést követõen a gázolaj kiskereskedelmi listaára 227,75 forint lesz literenként, míg a 95-ös oktánszámú motorbenzin 245,50 forintba kerül. A gázolaj ára az év elején 202,50 forint volt, míg a 95-ös oktánszámú benzin literéért 213,50 forintot kellett fizetni.

A gázolaj nagykereskedelmi ára literenként közel 21 forinttal, míg a motorbenziné mintegy 10 forinttal alacsonyabb jelenleg a világpiac által indokolt szintnél - véli Geszti László, a MOL ügyvezetõ igazgatója. Az igazgató hangsúlyozta, hogy az idei motorbenzin- és gázolaj-áremelés mintegy 1 százalékkal emeli az év egészére számított inflációs adatot.

Feltörték az OPEC honlapját

Szerdán reggel már nem volt elérhető az OPEC honlapja (www.opec.org) , üzemeltetői levették az internetről, miután egy "fluxnyne" névre hallgató hacker feltörte az oldalt. A hacker nem tett kárt a site-ban, csupán a kezdőoldalon helyezett el egy üzenetet. Fluxnyne szerint a OPEC-országoknak a magas olajárak helyett a szegény országokra kellene figyelniük, akiknek "még aszpirinre sem tellik". ,,Úgy gondolom, a gyermekek élete előbbre való hasznotoknál. Köszönöm, hogy meghallgattatok - fluxyne." A hackelt honlap az attritioin.org oldalán érhető el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!