Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Véget ért a brit benzinblokád

2000.09.14. 17:06
Miután a brit kormány ígéretet tett arra, hogy tárgyalásokat folytat a szakszervezetek képviselőivel, Nagy-Britanniában véget ért a több napja, francia példára elindított benzinblokád. Európa többi országaiban folytatódnak a tüntető akciók. Az olajpiacon lényeges változás nem történt, Kuvait úgy véli, az OPEC megállapította: többlettermelést nem képes teljesíteni.

A helyzet csak a hétvége után normalizálódik - vélik az olajszállító társaságok. A benzinkutak 90 százaléka zárva van Nagy-Britanniában, az Esso és a TotalFinaElf benzintársaságok bejelentették: növelik az üzemanyag árát, a benzin 2, a gázolaj 4 pennyvel lesz drágább.

Napi 250 millió font veszteség

Tony Blair nem mérsékli a benzinadót, de leül tárgyalni
Csütörtök reggeli kabinet gyűlése után Tony Blair kijelentette, kormánya nem enged az utca nyomásának, de kész meghallgatni a tüntetők kéréseit ,,párbeszéd és véleménycsere" formájában. A szakszervezetek ,,erkölcsi győzelemnek" könyvelték el tüntetésük eredményét, és megköszönték az embereknek, hogy támogatták őket. A szakszervezeti vezető a ,,nagyközönség érdekei miatt" döntöttek tiltakozó akciójuk beszüntetése mellett. A szakszervezetiek kijelentették: ha 60 napon belül a kormány nem mérsékeli a benzinadót, újabb tüntetések következnek.

Szerdán több kórházban műtétet elhalasztottak az üzemanyag hiánya miatt, az állami kereskedelmi és ipari szervezet extra üzemanyag-tartalékokait is felhasználta. Egyes élelmiszerüzletekben a kenyeret és tejet porciózták, miután pánikszerűen kezdték ezeket a termékeket felvásárolni. A távolsági buszokat üzemeltető társaságok a hét végén előreláthatóan szüneteltetik tevékenységüket, eddig csökkentett járatszámokkal közlekedtek. A londoni kereskedelmi kamara szerdai jelentése szerint a blokád napi 250 millió font veszteséget okoz.

Európa tovább tüntet

Szerte Európában tüntetnek a magas üzemanyagárak ellen. Olaszországban az Il Messaggerro napilap jelentése szerint véget érnek a tiltakozó akciók, miután a kormány 115 lírás (15,5 Ft) adócsökkentést ígért (1 forint 7,4 olasz líra).

Kamionok blokkolják az utat a német-belga határnál
Belgiumban egyre kilátástalanabb a helyzet. A benzinkutakból kifogyott az üzemanyag, az iskolásokat szállító buszok nem indulnak. A belga autósok a főbb utakat eltorlaszolták, több fontos kikötőben sem lehet az utakon közlekedni. Az üzemanyag-szállító autóknak csupán ötöde tudja átvergődni magát a blokádon. Csütörtökön a belga gázolajat is drágították, a tüntetők 0,04 dolláros adócsökkentést követelnek, az ökológus pártokból álló kormánykoalíció nem támogatja a csökkentést.

A belga úttorlaszok Németországban is közlekedési káoszt okoztak. Hollandiában lezárták az utakat, miután a holland pénzügyminiszter, Gerrit Zalm visszautasította az üzemanyag adócsökkentését. Írországban péntekre terveznek tiltakozó akciókat, miután a kormány nem hajlandó egyharmadával csökkenteni az adót. Spanyolországban tárgyalások folynak a földművesek és a kormány képviselői között, tüntetéseket jövő hétre terveznek. Norvégiában, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is tiltakozó akciókkal fenyegetőztek, ha a kormány nem gondolja át a benzinre kivetett adó nagyságát.

Kuvait nem tud több olajat termelni

Szaud Nasszer al-Sabah nem tudja teljesíteni a megszabott többlettermelést
A Brent olaj októberi jegyzésre Londonban csütörtök délelőtt több mint egy százalékot emelkedett, az ár 32 dollár körül fog alakulni. A kuwaiti olajminiszter, Szaud Nasszer al-Sabah csütörtökön bejelentette, hogy Kuvait nem képes kitermelni az OPEC által megszabott többlet kőolajat. Kuvait jelenleg 2,037,000 hordó kőolajat termel naponta, az OPEC szerint 64,000 hordóval növelnie kellene termelését. A miniszter szerint az OPEC-országok közül csak Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emirátusoknak van fölös kapacitása. A kuvaiti miniszter úgy véli, a jelenlegi olajárak nem a termelés alacsony szintjének, hanem a magas adóknak tulajdoníthatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!