Tekla
8 °C
20 °C

Újabb rekordot döntött az olaj ára

2000.09.16. 10:35
További árcsúcsot döntött pénteken a hordónkénti olaj ára: a tőzsde nyitásakor megmutatkozó növekedő tendencia szerint 36 dolláros árat is regisztráltak a New York-i tőzsdén. Egy ideges piac mellett az iraki-kuvaiti határvita és a Mexikói-öbölben készülő trópusi vihar voltak az árnövekedés fő kiváltói.
"Senki sem akar kőolaj nélkül maradni"
A New York-i tőzsdén 36 dolláros rekordárat is érintett pénteken a hordónkénti olaj ára, záráskor a 35,92 dolláros ár 5,4 százalékos (1,85 dollár) emelkedést jelent csütörtökhöz képest. 1990. október 18-án A londoni tőzsdén valamivel mérsékeltebbek az árak, 1,61 dolláros növekedéssel 33,90 dolláron zárta a hetet.

Az ideges olajpiacon a növekedés már nyitáskor megmutatkozott. Irak azzal gyanúsítja Kuvaitot: azért fúr a közös határ közelében, hogy az iraki altalajban található kőolajból lopni tudjon. Madeline Albright amerikai külügyminiszter Kuvait védelmére sietett: szerinte az amerikai hadsereg kész megvédeni az Irakkal már háborúba keveredett országot.

Az időjárás is növeli az olaj árát

Az iraki-kuvaiti határvitánál súlyosabb a Mexikói-öbölt fenyegető trópusi vihar piaci hatása, hisz az amerikaiak importált kőolajuk 20, földgázuk 25 százalékát a térségből kapják. ,,Senki sem akar kőolaj nélkül maradni egy vihar előtt" - nyilatkozta egy londoni bróker a BBC-nek.

'Nem fenyeget gazdasági válság'

A világot két olajkrízis rázta meg: 1971-ben és 1979-ben, 1980-ban a hordónkénti olaj ára a 34 dolláros maximumot is elérte. A mostani, 36 dolláros ár az 1980-as dollárárfolyamon körül-belül 17-18 dollárnak felel meg, így gazdasági válságot nem eredményez majd - nyilatkozta az Indexnek a Gazdaságkutató Intézet ügyvezető igazgatója, Hegedűs Miklós.

Kuvaiti benzinkútnál
Irak "olajlopással" vádolja az országot
A szakértő úgy véli, hogy az olajárak növekedése lassítja az inflációs ráta csökkenő tendenciáját. A szakember szerint, ha az olajár 10 százalékkal emelkedik, az 0,2-0,3 százalékkal növeli a hazai inflációt. A GKI ügyvezető igazgatója úgy gondolja, a 10 százalékot nem fogja elérni, 9 százalék körül stabilizálódik a 2000-es infláció értéke.

Magyarországon a feldolgozott kőolaj kétharmadát importálják, az olajárak növekedése a magyar felhasználó és a magyar gazdaság költségeit is növeli. Míg az ipari termelés 20 százalékkal nőtt, a teljes energiafelhasználás 1,5 százalékkal lett nagyobb. Ez azt jelenti, hogy az ipar kevésbé energiaigényes ágazatai fejlődnek. A magyar gazdaság költségei az olajár emelkedése következtében nem nőnek olyan ütemben, hogy az a gazdasági növekedést negatív irányba elmozdítaná - véli a szakértő.

A MOL emelése 1 százalékos inflációt okoz

A MOL pénteken emelte az üzemanyagok árait, a gázolajét 11, a benzinét 6 forinttal. Szakértők szerint ez 1 százalékos inflációs növekedést eredményez az év végéig.

Jeroen van der Veer, a holland Royal Dutch/Shell csoport elnöke szerint tél első felében nem csökkennek az olajárak, de azután ,,bármi történhet". A cég elnöke elismerte, hogy 1 dolláros kőolajár növekedés a Shell számára 430 millió dollárral növeli az évi profitot.