Árpád
-2 °C
4 °C

Újabb rekordot döntött az olaj ára

2000.09.16. 10:35
További árcsúcsot döntött pénteken a hordónkénti olaj ára: a tőzsde nyitásakor megmutatkozó növekedő tendencia szerint 36 dolláros árat is regisztráltak a New York-i tőzsdén. Egy ideges piac mellett az iraki-kuvaiti határvita és a Mexikói-öbölben készülő trópusi vihar voltak az árnövekedés fő kiváltói.
"Senki sem akar kőolaj nélkül maradni"
A New York-i tőzsdén 36 dolláros rekordárat is érintett pénteken a hordónkénti olaj ára, záráskor a 35,92 dolláros ár 5,4 százalékos (1,85 dollár) emelkedést jelent csütörtökhöz képest. 1990. október 18-án A londoni tőzsdén valamivel mérsékeltebbek az árak, 1,61 dolláros növekedéssel 33,90 dolláron zárta a hetet.

Az ideges olajpiacon a növekedés már nyitáskor megmutatkozott. Irak azzal gyanúsítja Kuvaitot: azért fúr a közös határ közelében, hogy az iraki altalajban található kőolajból lopni tudjon. Madeline Albright amerikai külügyminiszter Kuvait védelmére sietett: szerinte az amerikai hadsereg kész megvédeni az Irakkal már háborúba keveredett országot.

Az időjárás is növeli az olaj árát

Az iraki-kuvaiti határvitánál súlyosabb a Mexikói-öbölt fenyegető trópusi vihar piaci hatása, hisz az amerikaiak importált kőolajuk 20, földgázuk 25 százalékát a térségből kapják. ,,Senki sem akar kőolaj nélkül maradni egy vihar előtt" - nyilatkozta egy londoni bróker a BBC-nek.

'Nem fenyeget gazdasági válság'

A világot két olajkrízis rázta meg: 1971-ben és 1979-ben, 1980-ban a hordónkénti olaj ára a 34 dolláros maximumot is elérte. A mostani, 36 dolláros ár az 1980-as dollárárfolyamon körül-belül 17-18 dollárnak felel meg, így gazdasági válságot nem eredményez majd - nyilatkozta az Indexnek a Gazdaságkutató Intézet ügyvezető igazgatója, Hegedűs Miklós.

Kuvaiti benzinkútnál
Irak "olajlopással" vádolja az országot
A szakértő úgy véli, hogy az olajárak növekedése lassítja az inflációs ráta csökkenő tendenciáját. A szakember szerint, ha az olajár 10 százalékkal emelkedik, az 0,2-0,3 százalékkal növeli a hazai inflációt. A GKI ügyvezető igazgatója úgy gondolja, a 10 százalékot nem fogja elérni, 9 százalék körül stabilizálódik a 2000-es infláció értéke.

Magyarországon a feldolgozott kőolaj kétharmadát importálják, az olajárak növekedése a magyar felhasználó és a magyar gazdaság költségeit is növeli. Míg az ipari termelés 20 százalékkal nőtt, a teljes energiafelhasználás 1,5 százalékkal lett nagyobb. Ez azt jelenti, hogy az ipar kevésbé energiaigényes ágazatai fejlődnek. A magyar gazdaság költségei az olajár emelkedése következtében nem nőnek olyan ütemben, hogy az a gazdasági növekedést negatív irányba elmozdítaná - véli a szakértő.

A MOL emelése 1 százalékos inflációt okoz

A MOL pénteken emelte az üzemanyagok árait, a gázolajét 11, a benzinét 6 forinttal. Szakértők szerint ez 1 százalékos inflációs növekedést eredményez az év végéig.

Jeroen van der Veer, a holland Royal Dutch/Shell csoport elnöke szerint tél első felében nem csökkennek az olajárak, de azután ,,bármi történhet". A cég elnöke elismerte, hogy 1 dolláros kőolajár növekedés a Shell számára 430 millió dollárral növeli az évi profitot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?