Benedek
-5 °C
5 °C

Elsimították a második olasz-német sértegetési botrányt

2003.07.08. 15:56
Az olasz miniszterek elhatárolódtak a német turistákat lármás csőcseléknek nevező olasz államtitkártól, így újabb olasz-német diplomáciai feszültség oldódott meg. Schröder kancellár ismét lezártnak tekinti a sértegetési ügyet, és mégis elmegy Olaszországba vakációzni.
A német kormány elégedetten vette tudomásul, hogy olasz miniszterek elhatárolták magukat a német turistákat egy római államtitkár részéről ért "elfogadhatatlan sértegetésektől" - közölte kedden Berlinben Béla Anda kormányszóvivő. Német sajtójelentések szerint Stefano Stefani, az olasz gazdasági minisztérium államtitkára nevezte a Padania című lapban a német turistákat lármás csőcseléknek.

Nem maradtak következmények nélkül

Válaszként Schröder német kancellár azzal fenyegetőzött, hogy lemondja az idei nyárra tervezett olaszországi nyaralását, ha Rómában következmények nélkül maradnak az államtitkár szavai. A keddi német szóvivői közlés arra utal, hogy a kancellár a maga részéről elintézettnek tekinti az ügyet, s mégis elmegy vakációzni Olaszországba. Béla Anda Franco Frattini külügyminisztert és Antonio Marzanót, a gazdasági ügyek felelősét nevezte meg, mint akik elhatárolódtak az államtitkár szavaitól.

Berlusconi sajnálkozott

A múlt héten Silvio Berlusconi, az EU-elnökséget a hónap elején fél évre átvevő Olaszország miniszterelnöke az Európai Parlamentben Martin Schulz német képviselőnek felajánlotta, hogy vállalja el a kápó szerepét egy most készülő, koncentrációs táborban játszódó filmben. Előzőleg Schulz indulatosan bírálta Berlusconit. Berlusconi ezt követően telefonon felhívta Schrödert, aki az olasz miniszterelnök sajnálkozását bocsánatkérésnek tekintette. Berlusconi azonban leszögezte: csak amiatt sajnálkozott, hogy ironikusnak szánt mondatait félreértették.