Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Berlusconi: Az iraki kivonulás csak remény

2005.03.17. 08:16
Silvio Berlusconi visszakozott az olasz csapatok iraki kivonásának ügyében. Az olasz kormányfő korábban a hadtest szeptemberi kivonulásáról beszélt, később viszont azt mondta: a kivonás csakis az iraki biztonsági helyzet javulásával párhuzamosan történhet, mindvégig szorosan egyeztetve az iraki kormánnyal és a szövetségesekkel. Berlusconi az után nyilatkozta ezt, hogy telefonon beszélt az amerikai elnökkel.
Csak "reményét fejezte ki", amikor az Irakban szolgáló olasz csapatok kivonásának szeptemberi kezdetéről beszélt - mondta szerdán saját előző napi kijelentéséről Silvio Berlusconi olasz kormányfő.

A kormányfő esti nyilatkozata szerint soha nem volt szó kitűzött időpontról. Hozzátette, a kivonás csakis az iraki biztonsági helyzet javulásával párhuzamosan történhet, mindvégig szorosan egyeztetve az iraki kormánnyal és a szövetségesekkel.

Berlusconi telefonon beszélt szerdán az olasz csapatkivonás kérdéséről George Bush amerikai elnökkel, és saját szavai szerint folyamatos érintkezésben van ez ügyben Tony Blair brit kormányfővel. Szerdai nyilatkozata a Bushsal folytatott telefonos megbeszélés után hangzott el. "Ha nem lehetséges, hát nem lehetséges" - mondta e nyilatkozatában a csapatkivonás szeptemberi kezdetéről. Berlusconi volt kezdettől Bush Irak-politikájának egyik fő támogatója. Noha az Irak elleni hadjáratban nem vett részt Olaszország 2003 tavaszán, rögtön Bagdad eleste után háromezer katonát küldött az arab országba a nemzetközi stabilizációs erőkbe. Eddig 21 olasz katona vesztette életét Irakban.

Az olasz közvélemény túlnyomó többsége ellenzi az olasz katonák iraki szerepvállalását, és gyors hazahívásukat követeli. A közvélemény hangulatára is hivatkozott Berlusconi, amikor arról beszélt a RAI televíziónak adott keddi nyilatkozatában, hogy szeptembertől fokozatosan csökkenteni kellene az Irakban állomásozó olasz kontingens létszámát. Április elején önkormányzati választások lesznek Olaszországban - egyes megfigyelők ezzel a ténnyel hozták összefüggésbe, hogy az olasz kormányfő a népszerűtlen iraki katonai szerepvállalás fokozatos megszüntetéséről beszélt keddi tévényilatkozatában.