Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Olaszországban befejeződött a választások első napja

2008.04.14. 00:47
Alig két évvel a legutóbbi választások után az olaszok ismét a szavazóurnákhoz járulnak, hogy megválasszák Olaszország hatvankettedik, háború utáni kormányát.

A két évvel ezelőttihez képest valamivel alacsonyabb részvétellel fejeződött be vasárnap este Olaszországban az előrehozott parlamenti választások első napja. A belügyminisztérium szinte teljesen végleges adatai szerint az alsóház képviselőinek megválasztására jogosult 47 millió állampolgár 61 százaléka adta le voksát a 2006-os, ugyancsak az első nap után mért 65,6 százalékkal szemben.

A szavazóhelyiségek reggel nyolc órakor nyitottak ki és este tízkor zártak be, de az olasz választóknak hétfőn reggel hét órától délután három óráig még lehetőségük lesz szavazni.

Romano Prodi kormányának januári összeomlása után 47 millió szavazásra jogosult állampolgárnak lényegében arról kell döntenie, hogy a jobboldalt vezető Silvio Berlusconi médiacézár kerüljön újra hatalomra, avagy a Rómát hosszú ideig főpolgármesterként irányító középbal politikus, Walter Veltroni vegye át a kormányzást.

A viszonylag nyugodtnak mondott kampány alatt utoljára - két hete - közzétett felmérések Berlusconit mutatták győzelemre esélyesebbnek, nem kizárt azonban, hogy Veltroninak azóta sikerült ledolgoznia hátrányát, a választók harmada ugyanis az utolsó napokra halasztotta döntését.

A mostani olasz választás újdonsága, hogy Prodi nehezen összetartott kilencpárti koalíciója után ezúttal két- vagy hárompárti kormány jöhet létre. Az a számos törpepárt ugyanis, amely éveken át meghatározó tényezője volt a kabinet sikerének vagy bukásának, nem került be az új választási szövetségekbe, és megfigyelők szerint ez megkönnyítheti a leendő győztesek kormányzóképességét.