Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Számháború Olaszországban is

2002.04.17. 12:26
Az állásban lévő olasz munkavállalók közül becslések szerint 13 millióan maradtak távol a munkától a szakszervezeti szövetségek általános sztrájkfelhívására. Jelenleg tart a vita arról, hogy a keddi megmozdulás politikai jellegű volt-e, avagy tisztán gazdasági-érdekvédelmi természetű.
Valóságos számháború folyik Olaszországban arról, hogy milyen fokú volt a részvétel a keddi olaszországi általános sztrájkban, eközben pedig Silvio Berlusconi kormánya egyszerre próbál kemény kézzel fellépni és párbeszédet folytatni a munkavállalók érdekvédelmi szervezeteivel.

A dolgozók 90 százaléka sztrájkolt

A szerdai napilapokból kiderül: a nyolcórás általános sztrájkot meghirdető szakszervezeti szövetségek (CGIL, CISL, UIL) számításai szerint a 14,5 millió, állásban lévő olasz munkavállaló közül 13 millió maradt távol a munkától a megmozdulás napján. Ez mintegy 90 százalékos részvételi aránynak felel meg. Az iparosok szervezete azonban csak 60 százalékosra becsüli a munkabeszüntetők hányadát. Az egyik legnagyobb vállalatnál, a FIAT-nál még ennél is nagyobb a számítások közötti különbség: a szakszervezetek 90 százalékos változatával szemben a cég állítása szerint a dolgozóknak mindössze 48,7 százaléka sztrájkolt.

Az ENEL áramszolgáltató kimutatta: kedden 20 százalékkal kisebb volt az áramfogyasztás, mint egy szokványos munkanapon, vagyis az ipar és a közhivatali intézmények energiafogyasztása körülbelül ennyivel volt alacsonyabb szintű a szokottnál.

Párbeszéd és keménység

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi jobbközép kormánya még a tiltakozó akció előtt jelezte: kész újra felvenni a párbeszédet a szakszervezetekkel a munkaügyi reformokat illető vitás kérdésekben. Korántsem utalt azonban békülékeny magatartásra, hogy éppen a sztrájk napján bocsátott bizalmi szavazásra két cikket gazdaságpolitikai rendeletcsomagjából. A korábban érvénybe léptetett kormányrendeletet ugyanis a parlamentnek április 30-ig kell utólag megszavaznia, és a balközép ellenzék obstrukciós vitára készült.

A kormány úgy akarta elejét venni a dolognak, hogy a korábban külföldre menekített tőke büntetlen hazahozásáról és a fekete munka csökkentéséről szóló cikkeket éppen a sztrájk napján tette fel bizalmi szavazásra. Ez felháborította az ellenzéket, így a szavazás szerdára csúszott át.

Eközben folyik tovább a vita arról, hogy a keddi megmozdulás politikai jellegű volt-e (ahogyan azt a kormány és az iparosok szövetsége állítja), avagy tisztán gazdasági-érdekvédelmi természetű volt (ahogy azt a szakszervezetek vallják). A Corriere della Sera szerdai vezércikke felhívja a figyelmet: egy ilyen, egész országot megrengető sztrájk után egyik fél sem gondolhatja komolyan, hogy új folytathatja a párbeszédet, mintha semmi sem történt volna.

"Az ország már régóta leállt a modernizáció útján"

Olaszország egy napra teljesen leállt, de az ország már régóta leállt a modernizáció útján - olvasható a lapban. A kormánynak valóban többsége van a parlamentben, de nem Margaret Thatcher Nagy-Britanniájában vagyunk, a munka világát mint tárgyalópartnert a kormány kénytelen lesz tiszteletben tartani. De a szakszervezetek sem gondolhatják, hogy egy törvényesen megválasztott kormánnyal szemben csak az ököljog révén lehet érvényesíteni a dolgozói érdekeket - állapítja meg a Corriere della Sera.