Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Pánik az újabb olasz földrengés után

2002.11.02. 21:44
Két nappal az Olaszország középső részén pusztító földrengés után újabb földmozgások keltettek komoly riadalmat. Ravennában, az ország északi részén a Richter-skála szerinti 4,1 fokozatú rengést észleltek. Innen károkról egyelőre nem érkezett jelentés.
A csütörtöki súlyos földrengés által érintett Campobasso térségében két kisebb, 3,1 fokozatú utórezgés volt. Délebbre, Foggiában szintén könnyebb földlökéseket jegyeztek fel. A nemzeti geofizikai intézet egyik szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az utórezgések még hetekig is elhúzódhatnak.

Több rengés Molise tartományban

Szombatra virradó éjjel több utórezgés rázta meg a katasztrófa sújtotta térséget, és újabb pánikot okozott a lakosság körében. Molise tartomány központjában, Campobassóban az 50 ezer itt lakó nagy része a szabad ég alatt töltötte az éjszakát. Az éjszakai földlökések közül a legerősebbek a nemzeti földrengéskutató intézet jelentése szerint elérték a Richter-skála szerinti 3,7-3,8-as fokozatot. Ez alkalommal nem sérült meg senki.

A csütörtöki 5,4-es főrengés óta a szeizmológusok adatai szerint már több mint 140 utórezgés volt. Egy pénteki rengés során több ember megsérült, Campobasso közelében pedig összedőlt egy templomtorony.

Nagy erejű földrengés Indonéziában
Nagy erejű, a Richter-skálán mérve 7,5-ös fokozatú földrengés történt vasárnap az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének körzetében. Az amerikai földrengésjelző intézet sydneyi megfigyelőállomása jelezte a földmozgást, amelynek epicentruma Medan városától 280 kilométerre délnyugatra, 33 kilométeres mélységben volt. A 7,5-ös rengési erősség súlyos pusztítást okozhat lakott területeken. A térségből egyelőre nem jeleztek károkat.

Olaszország szombaton a Molise tartományban történt földrengés 29 áldozatát gyászolta. A római kormány elrendelte, hogy a hétvégén az egész országban eresszék félárbocra a nemzeti és az európai lobogót. Carlo Azeglio Ciampi államfő szándéka szerint vasárnap délelőtt részt vesz a San Giuliano di Puglia településen rendezett temetési szertartáson.

Téglára vasbeton?

Ebben a faluban élt valamennyi halálos áldozat, köztük az összedőlt falusi iskola 26 tanulója. A csütörtöki földrengés a Rómától délkeleti irányban mintegy 200 kilométerre található járásban sok házat romba döntött. Pénteken újabb heves rengés következett, majd a szombatra virradó éjszakát sokan a szabadban töltötték.

Az olasz ügyészség szombaton San Giulianóban megkezdte a nyomozást annak kiderítésére, miért omlott össze a falu iskolája. Az első benyomások alapján Andrea Cataldi Tassone államügyész "abnormális összeomlásról" beszélt. Eltökélt szándéka, hogy megtalálják a felelősöket. "A gyanú több emberen elkövetett gondatlan emberölés" - tette hozzá. Cataldi Tassone már pénteken biztosította az épületet, hogy szakértők vizsgálhassák majd meg.

Sajtóértesülések szerint felmerült annak gyanúja, hogy az 1953-ban emelt és néhány éve kibővített épület súlyos építési hiányosságokkal bírt. Az átépítés során a vasbeton tartóelemeket a régi téglafalakra helyezték. A földlökések során az épület ezért dőlhetett össze kártyavárként. Az építési munkálatokat vezető mérnök mindenesetre minden vádat visszautasít.

Csak az óváros lakható

Az első becslések szerint a falu legtöbb új építésű házát le kell bontani, mivel életveszélyessé váltak az 5,4-es fokozatú rengés következtében. Jóformán csak az óvárosban maradtak lakható épületek. Ezek legtöbbjét sziklás altalajon építették, ezért jobban ellenálltak a földlökéseknek.

Pénteken San Giulianót és három szomszédos települést két komolyabb rengést követően evakuálták. Összesen 3 ezer ember hagyta el házait és költözött átmenetileg sátortáborokba.

Szombaton a 61 sebesült többségének már javult az állapota. Csak egy tanárnő és két gyerek állapota kritikus, közölték az orvosok. A súlyos sérülteket repülővel vitték Bari, Ancona és Róma klinikáira.

Az iskolák zárva maradnak

A régió hatóságai eközben bejelentették, hogy november 9-ig valamennyi iskola zárva marad, míg ellenőrzik az épületek földrengésállóságát. A szomszédos Larino városának bíróságát szombaton szintén be kellett zárni, mert az épület életveszélyessé vált.

A földrengés sújtotta térségtől délre elhelyezkedő Carlantino község lakosai szintén szombaton jelezték a közvetlen közelükben húzódó egyik duzzasztógát aggasztó állapotát. A falu lakói szerint a 30 millió liter vizet tartalmazó tároló szélén a földrengések kisebb földcsuszamlást váltottak ki. Az illetékesek azonban közölték, hogy nincs vészhelyzet, és a gátat folyamatosan ellenőrzik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!