Judit
3 °C
7 °C

Lemondott az olasz kormányfő

2000.04.19. 17:50
Az olasz kormányfő, Massimo D'Alema szerdán benyújtotta lemondását Carlo Azeglio Ciampi államfőnek - jelentette a Reuters hírügynökség, a kabinet szóvivőjére hivatkozva. Előzőleg D'Alema elismerte balközép irányultságú kormánya felelősségét abban, hogy elvesztette a regionális választásokat.

Massimo D'Alema
A tizennyolc hónapig hivatalban lévő D'Alema volt Olaszország első ex-kommunista miniszterelnöke, egyben a háború utáni ötvenhetedik kabinet vezetője. Bukásával egyelőre nyitva marad a kérdés, hogy előrehozott választásokat kell-e tartani Itáliában, vagy folytatja munkáját a korábbi koalíció, amely többek között ex-kommunistákból, volt kereszténydemokratákból, zöldekből és mérsékelt marxistákból áll.

Ha a jelenlegi koalíció fennmarad, a La Stampa című olasz lap szerint Giuliano Amato kincstárügyi miniszter a legesélyesebb a kormányfői poszt elnyerésére. (Korábban a CNN még Lamberto Dini külügyminisztert is emlegette a pártpolitikusok közül potenciális jelöltként.)

Az is előfordulhat, hogy az államfő - amelynek kormányválság esetén kulcsszerepe van az új kabinet felállításában - technokrata kormányt nevez ki a balközép koalíció utódjául. Ekkor minden bizonnyal a nemzeti bank elnökét, Antonio Faziót kéri fel Ciampi államelnök a miniszterelnöki posztra.

Ha nem alakul stabil kormány, akkor előrehozott választásokra lesz szükség, amit Silvio Berlusconi, a jobboldal vezére sürget a leginkább. A hírek szerint ezt a megoldást legkevésbé Ciampi államfő szeretné, mivel a köztársasági elnök május 21-én le akarja bonyolíttatni a választójog reformjáról szóló népszavazást. Márpedig erre csak akkor kerülhet sor, ha nem tartanak általános választásokat.

Az Olaszországot négy éve kormányzó balközép koalíciónak elvileg 2001 áprilisában kellene megmérettetnie magát a választásokon. Ám ezt megelőzően idén májusra tervezték a választójog reformjáról szóló referendumot, amely az eddigi pártlistás rendszerrel szemben hibrid megoldást vezetne be. Ennek eredményeként egyéni körzetekben is szavazhatnának jelöltekre az olaszok, ami a politikai stabilitás szempontjából jelentős előrelépés lenne Itália történetében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?