Lemondott az olasz kormányfő

2000.04.19. 17:50
Az olasz kormányfő, Massimo D'Alema szerdán benyújtotta lemondását Carlo Azeglio Ciampi államfőnek - jelentette a Reuters hírügynökség, a kabinet szóvivőjére hivatkozva. Előzőleg D'Alema elismerte balközép irányultságú kormánya felelősségét abban, hogy elvesztette a regionális választásokat.

Massimo D'Alema
A tizennyolc hónapig hivatalban lévő D'Alema volt Olaszország első ex-kommunista miniszterelnöke, egyben a háború utáni ötvenhetedik kabinet vezetője. Bukásával egyelőre nyitva marad a kérdés, hogy előrehozott választásokat kell-e tartani Itáliában, vagy folytatja munkáját a korábbi koalíció, amely többek között ex-kommunistákból, volt kereszténydemokratákból, zöldekből és mérsékelt marxistákból áll.

Ha a jelenlegi koalíció fennmarad, a La Stampa című olasz lap szerint Giuliano Amato kincstárügyi miniszter a legesélyesebb a kormányfői poszt elnyerésére. (Korábban a CNN még Lamberto Dini külügyminisztert is emlegette a pártpolitikusok közül potenciális jelöltként.)

Az is előfordulhat, hogy az államfő - amelynek kormányválság esetén kulcsszerepe van az új kabinet felállításában - technokrata kormányt nevez ki a balközép koalíció utódjául. Ekkor minden bizonnyal a nemzeti bank elnökét, Antonio Faziót kéri fel Ciampi államelnök a miniszterelnöki posztra.

Ha nem alakul stabil kormány, akkor előrehozott választásokra lesz szükség, amit Silvio Berlusconi, a jobboldal vezére sürget a leginkább. A hírek szerint ezt a megoldást legkevésbé Ciampi államfő szeretné, mivel a köztársasági elnök május 21-én le akarja bonyolíttatni a választójog reformjáról szóló népszavazást. Márpedig erre csak akkor kerülhet sor, ha nem tartanak általános választásokat.

Az Olaszországot négy éve kormányzó balközép koalíciónak elvileg 2001 áprilisában kellene megmérettetnie magát a választásokon. Ám ezt megelőzően idén májusra tervezték a választójog reformjáról szóló referendumot, amely az eddigi pártlistás rendszerrel szemben hibrid megoldást vezetne be. Ennek eredményeként egyéni körzetekben is szavazhatnának jelöltekre az olaszok, ami a politikai stabilitás szempontjából jelentős előrelépés lenne Itália történetében.  • Tippek
  • Biztosítás