Ervin
14 °C
21 °C

Nagykoalíciót és újraszámlálást akar Berlusconi

2006.04.12. 00:28
Az olasz belügyminisztérium szerint győzött a Romano Prodi vezette balközép szövetség az itáliai választásokon, ám a hivatalban lévő kormányfő, a vesztes pártokat irányító Silvio Berlusconi vitatja az eredményeket, újraszámlálást javasol, ám egyúttal - német mintára - nagykoalíciót ajánl. A baloldal visszautasította Berlusconi ötleteit.

Az olasz választásokon a belügyminisztérium adatai szerint 25 ezerrel több szavazatot kapott a balközép az alsóházi szavazáson, így Romano Prodi alakíthat kormányt.

A nemrég módosított olasz választási törvények szerint az alsóházban a győztes eredményét felkerítik 340 mandátumra, még akkor is, ha nem érné el a kapott voksok alapján ezt a számot a parlamenti ülésteremben. Végül a baloldal a képviselőházban, vagyis az alsóházban 348 mandátumot szerzett, Berlusconiék pedig csak 281-et. (1 mandátumot egy független jelölt szerzett meg.)

NAgyon szoros felsőházi eredmény

Az olasz felsőházban ennél szorosabb lesz az eredmény, és a döntetlen helyzetet csak a külföldön szavazók voksai billentették a baloldal javára. A "külföldiek" hat mandátumából ugyanis négyet a baloldal kaphat, a jobboldal pedig kettőt.

Ez azt jelenti, hogy éppen ez a két plusz mandátum biztosítja Prodiék 158-156-os előnyét a római szenátusban, ahol szintén lesz egy független szenátor, csakúgy, mint az alsó házban, ahol már említettük, hogy lesz egy független honatya is.

Silvio Berlusconi azonban nem ismerte el ezeket az adatokat, pontosabban azt, hogy vereséget szenvedett volna. Berlusconi a tengerentúli szavazatok körüli szabálytalanságokra hivatkozott. Berlusconiék felvetették 38 millió voks újraszámlálását is. Korábban egyébként az 500-600 ezer érvénytelen szavazat újraellenőrzését követelték a jobboldaliak.

Senki sem győzött?

"Senki sem állíthatja, hogy győzött" - mondta az MTI szerint kedden a jobbközép Szabadságjogok Háza szövetség élén álló Berlusconi, azt állítva, hogy "sok szabálytalanság" volt a külföldön leadott voksok körül, s a helyzet végleges jogi tisztázását még meg kell várni.

Állítását Romano Prodi, az ellenzéki balközép Unió vezetője visszautasította. Közleményében az Unió "súlyosnak" nevezte a kormányfő állításait, amellyel a politikus célja - mint írták - "megkísérelni szétzilálni a valós tényeket: a balközép tagadhatatlan győzelmét".

Prodi szerint Berlusconi kifogásai megalapozatlanok, s az új választási törvényt is a kormányfő akarta - mondta ellenfelének arra a megnyilatkozására, amellyel a választások rendjét kifogásolta. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, már hétfő éjjel győztesnek nyilvánította táborát.

36 ezres különbség 2001-ben

A jelenlegi miniszterelnök felemlegette, hogy a 2001-es választásokon 36 ezer volt a különbözet a belügyminisztérium által először közölt, s utóbb a legfelsőbb bíróság által szentesített szavazatszámok között.

A mostani választáson pedig - mondta Berlusconi - 1 millió 102 ezer 188 szavazat bizonyult érvénytelennek, s ezek közül 611 ezer 158-at (a választási bizottságok) érvénytelenítettek. "Ez világossá teszi, mennyire jogosak valójában a(z újraszámlálásra vonatkozó) kéréseink" - közölte.

Berlusconi nagykoalíció alakításának lehetőségét ajánlotta megfontolásra baloldali ellenfeleinek. "Úgy gondolom, talán példát vehetnénk más európai országokról, például egy olyan jelentős országról, mint Németország, hogy megvizsgáljuk, nem úgy áll-e a dolog, hogy egyesítsük erőinket, s kormányozzunk összhangban" - fogalmazott.

A baloldal nem akar nagykoalíciót

Romano Prodi válaszul megerősítette: a balközép többség támogatásával kíván kormányozni. "Pontos koalícióval álltunk a választók elé. Mi fogunk kormányozni ennek a koalíciónak a többségével" - mondta.

Massimo d'Alema, az Unióba tartozó Baloldali Demokraták vezető személyisége - volt kormányfő - pedig azt mondta, hiányoznak a politikai feltételek a nagykoalíció alakításához. "Aki nyert - még ha hajszállal is -, az jogosult, sőt köteles kormányozni" - jelentette ki.

Nehéz lesz kormányozni Itáliát

A BBC szerint az olaszországi választási eredmények azt mutatják, hogy a voksolás végletesen két táborra osztotta a dél-európai államot. A brit hírforrás elemzője szerint az alsóházban hiába kerekítették fel az eredményt az új törvény eredményeként Prodi javára, a szenátusbeli kis különbség miatt borotvaélen táncol a baloldali szövetség, és nagyon nehéz lesz kormányozni Itáliát.

A német Spiegel Online ennél élesebben fogalmazott: Prodi nyert, Berlusconi dühöng - írta a német hetilap internetes kiadása.

A német hírforrás arról is beszámol, hogy az olasz köztársasági elnök, Carlo Azeglio Ciampi szerint "rendezett és szabályosan lebonyolított" választásokon van túl Itália. A Spiegel Online megjegyzi, hogy a miniszterelnöki megbízást a köztársasági elnök adja a választások nyertesének.