Orsolya
9 °C
21 °C

Visszatérhetnek hazájukba az olasz király utódai

2002.02.07. 08:58
Kedd este az olasz szenátus elsöprő többséggel annak az alkotmányos tiltásnak az eltörlésére szavazott, mely szerint a volt olasz királyi trón férfi örökösei nem léphetnek be az országba. Noha több hetet is igénybe vesz az alkotmánymódosítási procedúra, a politikai akarat a változtatásra megvan. Az olasz királyi trón örökösei váratlan gesztusként a hétvégén levélben hűségesküt tettek az olasz köztársaság mellett.

Elsöprő többséggel -235 igen, 19 nem és 15 tartózkodás mellett - szavazott kedden este az olasz szenátus annak az alkotmányos tiltásnak az eltörléséről, mely megtiltja az olasz királyi trón örököseinek, hogy az ország területére lépjenek. A változtatást a Silvio Berlusconi vezette olasz kormány támogatását is élvezi.

Az olasz királyi családot 1946-ban száműzték

Az olasz uralkodó család 1946-ban kényszerült távozni Olaszországból. A második világháború befejeztével - vélhetően a köztársasági propaganda erőssége és az akkor erős kommunista párt befolyása miatt - az olaszok népszavazáson a köztársaság mellett döntöttek. Az olaszok a trón örököseit is száműzték, és örökre kitiltották az országból.

A királyi utódok hűséget esküdtek a köztársaságnak

A múlt hét végén az olasz trón várományosai, a Svájcban élő Victor Emmanuel herceg és fia Emmanuel Filiberto (alkalmi playboy, polgári foglalkozását tekintve bróker és futball kommentátor) váratlan gesztussal, egy levélben hűségesküt tettek az olasz köztársaság mellett. A levél megnyitotta az utat az alkotmányos tiltás eltörlése előtt: felmérések szerint az olaszok többsége is támogatja a királyi család visszatértét, feltéve, ha nem vállalnak politikai szerepet, és nem kérik vissza államosított tulajdonaikat.

A törvényt nyár elejére elfogadhatják

Az alkotmánymódosítás végleges elfogadásához további három szavazásra is szükség van. A törvény előbb a képviselőházban mérettetik meg, ahol egyszerű többség esetén elfogadhatják. A harmadik és negyedik szavazáskor kétharmados többség szükséges. Ha csupán egyszerű többséget érnének el, akkor népszavazást kell tartani a törvény elfogadásáért, erre - a keddi szavazást figyelembe véve - valószínűen nem kerül sor. A hírügynökségek valószínűnek tartják, hogy az alkotmánymódosítást már nyár elején elfogadják.