Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszatérhetnek hazájukba az olasz király utódai

2002.02.07. 08:58
Kedd este az olasz szenátus elsöprő többséggel annak az alkotmányos tiltásnak az eltörlésére szavazott, mely szerint a volt olasz királyi trón férfi örökösei nem léphetnek be az országba. Noha több hetet is igénybe vesz az alkotmánymódosítási procedúra, a politikai akarat a változtatásra megvan. Az olasz királyi trón örökösei váratlan gesztusként a hétvégén levélben hűségesküt tettek az olasz köztársaság mellett.

Elsöprő többséggel -235 igen, 19 nem és 15 tartózkodás mellett - szavazott kedden este az olasz szenátus annak az alkotmányos tiltásnak az eltörléséről, mely megtiltja az olasz királyi trón örököseinek, hogy az ország területére lépjenek. A változtatást a Silvio Berlusconi vezette olasz kormány támogatását is élvezi.

Az olasz királyi családot 1946-ban száműzték

Az olasz uralkodó család 1946-ban kényszerült távozni Olaszországból. A második világháború befejeztével - vélhetően a köztársasági propaganda erőssége és az akkor erős kommunista párt befolyása miatt - az olaszok népszavazáson a köztársaság mellett döntöttek. Az olaszok a trón örököseit is száműzték, és örökre kitiltották az országból.

A királyi utódok hűséget esküdtek a köztársaságnak

A múlt hét végén az olasz trón várományosai, a Svájcban élő Victor Emmanuel herceg és fia Emmanuel Filiberto (alkalmi playboy, polgári foglalkozását tekintve bróker és futball kommentátor) váratlan gesztussal, egy levélben hűségesküt tettek az olasz köztársaság mellett. A levél megnyitotta az utat az alkotmányos tiltás eltörlése előtt: felmérések szerint az olaszok többsége is támogatja a királyi család visszatértét, feltéve, ha nem vállalnak politikai szerepet, és nem kérik vissza államosított tulajdonaikat.

A törvényt nyár elejére elfogadhatják

Az alkotmánymódosítás végleges elfogadásához további három szavazásra is szükség van. A törvény előbb a képviselőházban mérettetik meg, ahol egyszerű többség esetén elfogadhatják. A harmadik és negyedik szavazáskor kétharmados többség szükséges. Ha csupán egyszerű többséget érnének el, akkor népszavazást kell tartani a törvény elfogadásáért, erre - a keddi szavazást figyelembe véve - valószínűen nem kerül sor. A hírügynökségek valószínűnek tartják, hogy az alkotmánymódosítást már nyár elején elfogadják.