Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Olaszország sztrájkol

2002.04.16. 16:28
Az olaszországi munkavállalók nagy része csatlakozott a három szakszervezeti szövetség (CGIL, CISL, UIL) felhívására meghirdetett nyolcórás általános sztrájkhoz. A demonstrálók a munkatörvénykönyvének módosítása ellen tiltakoztak. Az olasz nagyvárosokban szinte megbénult az élet a tüntetés idejére.
Rómában százezrek vonultak az utcákra. Az országos szakszervezetek két menetet indítottak Róma különböző pontjairól, s ezek a Piazza del Popolón találkoztak össze, ahol már délre körülbelül kétszázezer ember gyűlt össze. A nagy érdekvédelmi szervezetektől független "bázisbizottságok" (Cobas) ugyancsak több mint százezer tüntetőt mozgósítottak a Termini pályaudvar közelében.

Üres utcák

Milánóban is legalább két nagy felvonulást rendeztek, amelyeken a résztvevők létszámát összesen legalább négyszázezerre lehetett becsülni. A firenzei megmozdulás mintegy négyszázezer résztvevőt vitt az utcákra, Bolognában háromszázezren töltötték meg a városközpontot. Hatalmas tömegek tüntettek Nápolyban, Torinóban és Padovában. A nagyvárosok utcái a felvonulások helyszínein kívül szinte teljesen üresek voltak. A tömegközlekedés ugyanis leállt, az emberek egy része otthon maradt, nagy tömegek vettek részt azonban a tüntetéseken.

A módosítás nem használ senkinek?

Az országos sztrájk politikai töltetű gazdasági követeléseinek a balközép ellenzék vezető politikusai adtak nyomatékot beszédeikben. Mindegyikük támadta a kormány elképzeléseit a munka törvénykönyve 18. cikkének módosításával kapcsolatban. Piero Fassino, a Baloldali Demokraták (DS) főtitkára Nápolyban fejtette ki nézetét: a kormány téved, amikor azt állítja, hogy reformja révén könnyebb lesz a munkaadók számára az újabb alkalmazottak felvétele. Éppen ellenkezőleg - fűzte hozzá -, a módosítási terv csorbítja a dolgozók jogait, amennyiben az igazságtalanul elbocsátottat a jövőben már nem lehetne bírósági döntéssel visszahelyezni állásába. Ugyanakkor a vállalatok sem jutnának valódi előnyhöz versenyképességük javításában.

Fausto Bertinotti, a Kommunista Újjáalapítás Pártjának (PRC) főtitkára szerint a keddi sztrájk és tüntetéssorozat a Berlusconi-kormánynak azt a törekvését hivatott megakadályozni, hogy behozza Olaszországba a thatcherista és reagani gazdaságpolitikát. Sergio Cofferati, a legnagyobb baloldali szakszervezetnek, a CGIL-nek a főtitkára ironikus hangon állapította meg: Reagan és Thatcher most zavarban lehet, hogy az olasz kormányfő őket is a "reformisták" sorába helyezi.

Fekete munkások is a tömegben

Az országos sztrájk érdekessége volt, hogy a fővárosban a legális munkavállalók mellett együtt vonult az utcákon több olyan bevándorló is, aki fekete munkából próbál megélni. Ők a bizonytalanság megszüntetését követelték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!