Edina
-12 °C
-3 °C

Az olasz jobboldal keményen lépne fel a terrorizmus ellen

2005.07.10. 12:12
Rendkívüli intézkedéseket sürgettek az olasz jobboldali pártok a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem érdekében, és az Északi Liga (LN) egyik minisztere egyenesen "hadiállapot" bevezetését szorgalmazta.
Roberto Calderoli reformügyi miniszter a hét végén Milánóban úgy fogalmazott, hogy Olaszország a nemzetközi terrorizmus célkeresztjébe került, és "ez nem más, mint háború", ezért az alkotmány 78. cikke értelmében a törvényhozásnak rendkívüli intézkedéseket kell kihirdetni.

Terrorminisztérium?

Calderoli szerint más országokban is születtek rendkívüli intézkedések, éppen a demokrácia védelmében ruházva fel szélesebb hatáskörrel a végrehajtó hatalmat. Az Északi Liga (LN) minisztere egy külön tárca felállítását kezdeményezte a terrorizmus elleni harc összehangolására, a londoni és a madridi merényletekre emlékeztetve.

Egy másik kormánypárt, a Nemzeti Szövetség egyik vezetője, Maurizio Gasparri ugyancsak törvénymódosításokat szorgalmazott, egyebek között a hadsereg mozgósítását a terrorizmus elleni harc érdekében, különleges főügyészség felállítását, és a gyorsított eljárással való kitoloncolás intézményének bevezetését. Egyes kormánypárti képviselők azt is felvetették, hogy egy időre teljes beutazási tilalmat kellene elrendelni a muzulmán külföldiek számára.

Silvio Berlusconi kormányfő elvetette ugyan egy "terrorminisztérium" felállítását, de nem zárta ki, hogy rendkívüli intézkedések születnek majd a nemzetközi terrorizmus visszaszorítására Olaszországban.

A baloldal óvatosabb

Az olasz baloldal nem fogadta lelkesedéssel a populista Északi Liga újabb sokkoló kezdeményezését, a Baloldali Demokraták (DS) például azt hangsúlyozták, hogy Calderoli újból lejáratta a kormányt, ezért távoznia kell a kabinetből.

Piero Fassino, a DS vezére szerint nincs szükség újabb szuperminisztériumokra, sokkal inkább a belügyminisztérium megerősítésére, hogy ez a tárca minden szükséges eszközzel rendelkezzen az olasz állampolgárok biztonságának szavatolására. Fassino sem zárt ki rendkívüli lépéseket, de azt hangoztatta, hogy az alkotmány és a jogrend keretei között kell maradni, és a törvényhozás joga mérlegelni minden szükséges rendkívüli intézkedést.