Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Kémgyanúval rabolták el a La Repubblica újságíróját

2007.03.08. 06:59
Aggódnak az olaszok a La Repubblica Afganisztánba küldött újságírója miatt. Daniele Mastrogiacomo vasárnap óta a tálibok foglya, akik a britek számára való kémkedéssel vádolják.

Kereken cáfolta a La Repubblica című olasz napilap, hogy kémkedés céljából utazott volna Afganisztán déli térségébe az a munkatársa, akit a tálibok túszul ejtettek.

A tálibok felső szinten döntenek

Daniele Mastrogiacomo sorsáról vasárnap óta nem tudni semmit azon kívül, hogy a tálibok foglya. A tálibok a hét elején közölték, hogy az újságíró voltaképpen a briteknek kémkedett a déli Helmand tartományban. Ezio Mauro, a római újság főszerkesztője szerdán leszögezte: munkatársuknak semmi köze sincs egyetlen, katonai, rendőri vagy hírszerző szervezethez sem. Pusztán riportútra indult a térségbe.

Az Azzam.com-ot informálta
Letartóztattak az Arizona állambeli Phoenixben egy volt amerikai tengerészgyalogost, akit azzal vádolnak, hogy egy, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz közelálló internetes oldalnak információkat adott át amerikai hadihajók mozgásáról és gyenge pontjaikról - közölték szerdán este amerikai bírósági illetékesek. Hassan Abuijihaad, eredeti nevén Paul R. Hall a londoni központú Azzam kiadónak, valamint az Azzam.com internetes portálnak szolgáltatott szigorúan titkos információkat az al-Kaida és az afgán tálibok elleni misszióban részt vevő haditengerészeti egységről még 2000-2001-ben, amikor maga is ott szolgált. Abujihaad, aki 2002-ben szerelt le a haditengerészettől, akár 25 évi börtönt is kaphat. A letartóztatás szorosan kapcsolódik két, a "szent háborút" hirdető, az al-Kaidát és a tálibokat támogató, Connecticut állambeli szerverekkel működő Azzam.com-mal kapcsolatban álló brit állampolgár ügyével. Ez utóbbiaknak folyamatban van a kiadatási kérelme az amerikai hatóságok részéről.

Egy tálib vezető azt állította, hogy az 52 éves férfi brit állampolgárként mutatkozott be, aki a La Repubblicának dolgozik, mint tudósító a pakisztáni Pesavarban, de az Afganisztánban állomásozó brit csapatok táborában él. Ügyét a legfelsőbb tálib hatóságok vizsgálják ki, majd ezt követően döntenek, hogy mit tegyenek vele - fűzte hozzá a nyilatkozó.

Csak olasz útlevele volt

A La Repubblica szerkesztősége közölte azt is, hogy az újságírónak annyi korábbi kötődése van a térséghez, hogy Karacsiban született tekintve, hogy mérnök édesapja akkor egy olasz vállalat alkalmazásában a pakisztáni városban dolgozott. Majd angol nyelvtudását is hasznosítva az elmúlt években Afganisztánban, Iránban, Irakban és a Közel-Keleten tudósítóként tevékenykedett. Olasz-svájci állampolgár ugyan, de csak az olasz útlevelét használja. A londoni külügyminisztérium sem tartja valószínűnek, hogy Mastrogiacomo valaha is brit állampolgársághoz jutott volna.

Eközben Olaszországban egyre nő az aggodalom az kétgyermekes családapa sorsának alakulása miatt. Az olasz külügyminisztérium minden lehetséges csatornát lendületbe hozott, hogy elérje az újságíró szabadon engedését. Rómában csütörtökön tömegtüntetést szerveznek a riporter elengedését követelve.