Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Faji zavargások Észak-Angliában

2001.05.28. 11:11
Vasárnap éjjel ismét kiújultak a faji zavargások az észak-angliai Oldhamben. A szombaton kezdődő zavargásokban fehér és ázsiai fiatalok csaptak össze a rendőrökkel és egymással, több helyen Molotov-koktélokat és téglákat is bevetve. Egy ázsiai tulajdonú boltot felgyújtottak, és égtek a városban több ponton felállított barikádok is. Legalább 25-en megsebesültek, és 29-et fiatalt letartóztattak.
A vasárnapi "harcokban" az Oldham Evening Chronicle nevű helyi lap szerkesztősége részben kiégett, miután ázsiaiak benzinbombát dobtak az épületre. Korábban azzal vádolták meg az újságot, hogy elfogultan tájékoztatott olyan bűncselekményekről, melynek áldozatai ázsiaiak voltak. "Elég durva olvasói levél" - merengett a BBC-nek az újság lapigazgatója.

A barikádharcok és benzinbombák ellenére a zavargások nem voltak olyan súlyosak, mint szombaton, amikor legalább ötszáz fiatal csapott össze a rohamrendőrséggel. Szombaton 25-en megsebesültek, köztük 15 rendőr; vasárnap senki. Összesen 29 embert letartóztattak. Egész városrészek váltak járhatatlanná az égő autóroncsoktól - írja az MTI.

Hetek óta idegesek

Oldhamben a lakosság 12 százaléka ázsiai eredetű, pakisztáni, indiai, illetve bangladesi. A magas munkanélküliségtől sújtott városban az elmúlt hetekben magasra hágott a feszültség a fehérek és az ázsiaiak közt, miután pakisztáni fiatalok egy csoportja megvert egy 76 éves fehér férfit. A férfi "bűne" az volt, hogy egy "fehérek számára tilos" utcában sétált. Bár egy 15 éves fiú ellen vádat emelt a rendőrség, a fehér bandák maguk vették kezükbe az ügyet: röviddel később megrohantak egy ázsiai boltot. A pakisztániak egy fehérek látogatta pub szétverésével válaszoltak, és szombaton már az utcán folytatták.

Az 57 milliós Nagy-Britannia lakosságának mintegy 5 százalékát teszik ki az indiai szubkontinensről, Afrikából, Kínából és a karibi térségből származó etnikai kisebbségek. A helyi közösségek vezetői szerint a fiatalok erőszakos magatartását a kilátástalanság is szítja: a térségben egyre több a munkanélküli a fiatalok, különösen az ázsiaiak között, míg az ország többi részén csökken a munkanélküliség. Ilyen hevességű faji erőszakra az elmúlt évtizedben nem volt példa. A politikai pártok vezetői és a belügyminiszter elítélték az erőszakot. A Liberális Demokrata Párt azzal vádolta meg a szintén ellenzéki torykat, hogy "idegenellenes" választási kampányukkal szítják az etnikai közösségek közti feszültséget. A toryk vezetője a vádat nevetségesnek titulálta.