Edina
-12 °C
-3 °C

Újabb ukrán újságírót gyilkoltak meg

2001.07.08. 10:18
Georgij Gongadze után újabb újságírót öltek meg Ukrajnában. Ihor Olekszandrov korrupt önkormányzati vezetőkkel kapcsolatban nyomozott, vélhetőleg ezért kellett meghalnia. A férfi a tizenegyedik újságíró, akit Ukrajnában megöltek az elmúlt öt év során.
Újabb gyanús ügyben nyomozó újságírót gyilkoltak meg Ukrajnában - jelentette a BBC. Ihor Olekszandrovot az irodájában baseball-ütőkkel támadták meg ismeretlenek kedden, és a férfi szombat este belehalt sérüléseibe.

Az ukrán állami hírügynökség jelentése szerint Olekszandrov, aki a TOR nevű tévétársaságnak dolgozott, korábban olyan ügyben nyomozott, amelyben önkormányzati vezetők és a maffia összefonódása merült fel.

Ukrajnában nincs sajtószabadság

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi sajtószervezet elítélte a támadást, és az eset alapos felderítésére szólított fel. A szervezet főtitkára, Robert Menard szerint az ukrán újságírók elleni erőszak messze a legsúlyosabb Európában. Olekszandrov volt a tizenegyedik újságíró, akit megöltek az elmúlt öt év során.

A legnagyobb visszhangot kiváltó eset Georgij Gongadze meggyilkolása volt. Az internetes újságírót állítólag maga Kucsma elnök tüntettette el. Gongadze fej nélküli holttestére tavaly év végén bukkantak rá egy erdőben, és az esetet azóta sem tisztázták megnyugtatóan.