Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Előre tisztogatják az olimpiai láng útját

2008.05.05. 10:28
A vasárnap Kínába érkezett olimpiai láng útja Hszincsiang tartományon is átvezet, a kínai hatóságok az ott élő ujgurok szerint hajtóvadászatot indítottak, hogy ezzel akadályozzák meg a várható tüntetéseket. Az egyik vezető szerint 4-5 hónapja tartanak a letartóztatások.

Bár május 4-én kínai földre érkezett az olimpiai láng, a nyári játékok jelképének számító fáklya útja továbbra sem lesz nyugodt. A Hszincsiang tartományban élő ujgurok egyik vezetője szerint a térségbe tervezett váltófutást törölni kellene a programból."Az olimpiai láng tervezett útja Hszincsiang tartományon keresztül fokozná a kínai elnyomást, ezért nem kellene megtartani" - mondta az ujgur nemzeti kisebbség egyik emigráns vezetője.

Rebija Kadeer, az Amerikai Ujgur Szövetség elnöke szerint a védelmi szolgálatok a múlt hónapban hajtóvadászatot tartottak a láng tervezett útvonalán. "A kínai hatóságok lecsaptak az ujgurokra, hogy ne legyen gondjuk Kelet-Türkisztánban." - fogalmazott Kadeer. Szerinte a letartóztatásokkal akarják megakadályozni a későbbi békés tüntetéseket. "Ellenzem, hogy a fáklya áthaladjon a térségen, mert még keményebb elnyomást vár így az ujgurokra" - mondta Kadeer.

Szombaton több, külföldön élő ujgur vezető azt állította, hogy az elmúlt négy-öt hónapban több mint tízezer ember ellen folytattak hajtóvadászatot Hszincsiangban. "Mindenütt, otthonokban és szállodákban is voltak letartóztatások" - mondta Dolkun Isa, az Ujgur Világszervezet főtitkára. Hozzátette, hogy büntetlen előéletű embereket is őrizetbe vettek csak azért, mert a kínai hatóságok szerint gyanúsan viselkedtek.

A kínai kormány korábban többször lázadás szervezésével vádolta a Hszincsiang tartományában élő, többségükben muzulmán ujgurokat. Arra hivatkozva, hogy az olimpia idején merényletek lehetnek, március elején a hatóságok fokozták a terrorellenes készültséget a tartományban. A 20 millió lakosú Hszincsiang Kína Afganisztánnal határos észak-nyugati részén van. Az itt élőket azzal vádolja Peking, hogy el akarnak szakadni Kínától azért, hogy létrehozzák Kelet-Türkisztán nevű államukat.

A tervek szerint az olimpiai fáklya az elkövetkező hónapokban beutazza az összes kínai tartományt. A hszincsiangi váltófutást június 25. és 27. között tartanák. A láng nemzetközi körútján szinte mindenütt volt demonstráció, amelyeken Tibet-barát tüntetők tiltakoztak Kína elnyomó politikája ellen.