Árpád
-2 °C
3 °C

A NOB nem rövidíti le az olimpiai láng útját

2008.04.10. 10:37
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nem akarja lerövidíteni az olimpia láng útját, hiába javasolta ezt a testület több tagja, miután káoszba fulladt az ötkarikás játékok szimbólumának párizsi utazása. Azért Jacques Rogge figyelmeztette Kínát, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat, mire Kína visszaüzente: a NOB ne politizálja át az olimpiát.

Nem rövidítik le az olimpiai láng útját, ilyen forgatókönyv nincs napirenden, szögezte le csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke. Jacques Rogge ezért rögzítette külön egy pekingi sajtóértekezleten, mivel a NOB néhány tagja felvetette, hogy a párizsi fiaskó miatt lerövidítik az olimpiai láng útvonalát.

A párizsi fiaskó

Emlékeztetőül: káoszba fulladt hétfőn az olimpiai láng párizsi körútja. A Tibet-barát tüntetők és francia rendőrök összecsapásai miatt többszöri megszakításokkal, rövidített útvonalon, egy buszban szállítva tette meg párizsi távot az olimpiai láng. A tüntetők a március közepi tibeti zavargások elfojtása, illetve a tibetiek emberi jogainak megsértése miatt tiltakoztak. (A kínai média mindenestre magasztalta Csin Csing kínai paralimpikont, aki kerekesszékében vitte és megvédte Párizsban az olimpiai fáklyát egy harcias Tibet-barát tüntetővel szemben, amikor az ki akarta ragadni kezéből a fáklyát.)

Rogge felszólította a kínai hatóságokat, hogy maradéktalanul tartsák meg azt az ígéretüket, amelyet az olimpiai játékok rendezési jogának elnyerésére beadott pályázatukban tettek, miszerint tiszteletben tartják az emberi jogokat. A kínai külügyminisztérium viszont a NOB-ot szólította fel, hogy ne politizálja át az olimpiai játékokat. Csiang Jü külügyi szóvivő hivatkozott az olimpiai chartára, amely előírja, hogy nem szabad semmiféle politikai cél szolgálatába állítani az olimpiai játékokat.

Noha a NOB nem tervez rövidítést, Indonézia biztonsági megfontolásokból jelentősen le fogja rövidíteni saját területén az olimpiai láng útját. Az olimpiai váltófutás indonéziai szakaszának szervezőbizottsága közölte, hogy az eredetileg tervezett 15 kilométeres belvárosi útszakasz helyett csak egy rövid utat tesz meg a láng április 22-én a jakartai központi stadion közvetlen közelében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?