Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A NOB lefújná az olimpiai láng világútját

2008.04.08. 10:16
Az olimpiai láng világútjának lefújását vette fontolóra a NOB, a kérdésről a testület szerdán kezdődő háromnapos pekingi ülésén tárgyalnak. Kína ragaszkodik az eredetileg kijelölt útvonalhoz, míg a NOB kilátásba helyezte azt a lehetőséget is, hogy a későbbi olimpiákon se rendezzenek stafétát, csak a rendező országban vigyék körbe a lángot.

Az olimpiai láng világútjának lefújását vette fontolóra kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Pekingi bejelentés szerint a NOB végrehajtó bizottsága szerdán ül össze a kínai fővárosban egy háromnapos tanácskozásra. Ezen többek között ezt a kérdést is megvitatják, ami a londoni és párizsi incidensek után merült fel.

Hasonló megmozdulások várhatók szerdán San Franciscóban is, a láng útjának egyetlen amerikai állomásán. Az sem kizárt, hogy a későbbi olimpiák előtt sem rendezik majd meg az olimpiai láng hagyományos stafétáját és inkább csak a játékokat rendező országban viszik körbe. Kevin Gosper, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, a koordinációs bizottság alelnöke reményét fejezte ki, hogy nem fújják le a láng világútját, legfeljebb módosítanak az útvonalon. "Úgy gondolom, a mostani váltófutás folytatódni fog" - jelentette ki.

A kínai olimpiai szervező bizottság szóvivője ugyanakkor közölte, a lángot végigviszik eredetileg kijelölt útján. Szun Vei-tö (Sun Weide) szerint a váltót tibeti szakadárok szabotálják. A tüntetéseket az olimpiai szellem megszentségtelenítésének nevezte. A láng a tervek szerint május 4-én tér vissza Kínába.

Tiltakozni lehet

Hallgatólagosan jóváhagyta az olimpiai láng útját kísérő tüntetéseket kedden a tibeti emigráns kormány, amely szerint az embereknek joga van tiltakozni a "rémisztő" kínai emberi jogsértések ellen.

"Amíg a tüntetések békések, a társadalmi szervezeteknek joga van tiltakozni az emberi jogok rémisztő megsértése ellen Tibetben" - jelentette ki Thubten Szamphel, az észak-indiai Dharamszalában működő emigráns tibeti kormány szóvivője.

A NOB egy magas rangú illetékese kedden Pekingben elítélte az olimpiai láng londoni és párizsi útját megzavaró tüntetéseket, véleménye szerint a megmozdulások résztvevőit Kína elleni gyűlöletük hajtja.

A NOB kétségbe esett

"Nagyon kétségbe vagyunk esve" - jelentette ki Kevin Gosper, a NOB koordinációs bizottságának alelnöke. Szerinte magát a lángot sértették meg azok, akik a Kínával való szembenállásukat akarják kifejezni. "Csupán gyűlöletüknek adnak hangot, függetlenül attól, hogy mi van napirenden, és az ország elleni gyűlölet fáklyánkra hull vissza" - mondta Gosper.

A keddi francia sajtó egyszerűen fiaskónak nevezte az olimpiai láng előző napi párizsi viszontagságait. A jobboldali Le Figaro szerint teljesen csődöt mondtak a biztonsági intézkedések, a tüntetők elsöpörték őket. A baloldali Libération reszketeg, szégyenlős fényecskének nevezte a lángot és megjósolta, hogy Peking gőgje miatt a világstaféta keresztúttá válik. "Nincs más megoldás a NOB és a kínai hatóságok számára: jelentős gesztust kell tenni Tibetben és Kínában az elnyomott állampolgárok felé" - írta a Libération.

Hasonlóan vélekedik a kommunista L'Humanité is: "Egy dolog immár világos: Kína nem maradhat süket a tibeti elnyomást elítélő nemzetközi tiltakozással szemben." A lap szomorúságának ad hangot amiatt, hogy a láng kaotikus, rendőri kísérettel megtett útja eltorzította magát a jelképet és szíven találta a játékokat." A katolikus La Croix úgy látja, hogy az olimpiával és lánggal kapcsolatban a valami eltörött érzés uralkodik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!