Szilárda
0 °C
6 °C

Belebukhat botrányába az izraeli kormányfő

2008.05.09. 12:02
Korrupció gyanújába került Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, a rendőrség több százezer dollár illegális kampánytámogatás ügyében nyomoz, amit a gyanú szerint egy amerikai üzletembertől fogadott el. Olmert tagadja, hogy megvesztegették volna, de bejelentette, ha vádat emelnek ellene, lemond posztjáról. A szintén gyanúba keveredett ügyvédje állítólag terhelő vallomást tett rá, de a nyomozás még hetekig eltarthat. Az ellenzéki pártok előrehozott választást követelnek, de Olmertnek még mindig 50 százalékos esélye lehet a túlélésre.

„Izrael polgárai, mindenkinek a szemébe nézek, és kijelentem, soha nem fogadtam el vesztegetést, soha nem tettem zsebre pénzt” – fogalmazott Ehud Olmert izraeli miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján Jeruzsálemben. „Ha a főállamügyész úgy dönt, hogy vádat emel ellenem, bár a törvény erre nem kötelez, azonnal lemondok posztomról, ugyanakkor bízom benne, hogy az ügy nem jut el eddig a stádiumig” – tette hozzá.

Az izraeli miniszterelnök azután tartott sajtótájékoztatót, hogy az igazságügyi minisztrériumban tartott rendkívüli ülésen, ahol részt vett Menahem Mazuz főállamügyész, a rendőrségi, illetve ügyészségi vezetők, úgy döntöttek, feloldják az Olmert ellen indított vizsgálat titkosítását, bár abban is megállapodtak, hogy a nyomozás részleteit nem hozzák nyilvánosságra, írja a Ynet.

15 éve kezdődhetett

Menahem Mazuz illegális támogatások elfogadása miatt indíttatott nyomozást Olmert és más érintettek ellen, így például gyanúba került Sula Zaken egykori kampányfőnök és Uri Meszer, Olmert ügyvédje. A gyanú szerint Morris Talansky amerikai üzletember törvényellenesen támogatta több százezer dollárral Olmert kampányait a politikus jeruzsálemi polgármestersége, illetve a Saron-kormányban betöltött ipari és kereskedelmi minisztersége idején, a pénzt az ügyvéden keresztül jutatta el a politikusnak.

A Haarec arról számolt be, hogy Meszer együttműködő és terhelő bizonyítékot nyújtott át Olmertről a rendőrségnek, szerepét egyébként elenyészőnek tartják Zakenéhez és Olmertéhez képest. Olmert a sajtótájékoztatón elismerte, hogy az üzletember támogatta a kampányát, állítása szerint azonban a pénzek legálisan érkeztek hozzá ügyvédjén keresztül, akiről azt mondta, bizonyára megfelelő szakmai hozzáértéssel és jogszerűen kezelte az összeget.

A Haarecnek nyilatkozó rendőrségi források szerint a nyomozás jelenlegi szakaszában Olmertnek kell bizonyítania, hogy a gyanúsítások alaptalanok, ugyanakkor egyelőre ez nem sikerült neki. Az egy héttel ezelőtt történt rendőrségi kihallgatásán nem tudott magyarázatot adni arra, mi történt a pénzzel, a rendőrség feltételezi, hogy nem kizárólag politikai, hanem személyes célokra használhatta fel.

A Munkapárt a bíróságra vár

A botrány kirobbanása után több párt lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, és előrehozott választások kiírását követelték. A jobboldali Likud szerint Olmert elvesztette hitelességét, a Kadimára, így a kormányra is korrupció gyanúja vetült, ami gátolja abban, hogy megfelelően vezesse az országot. A szintén jobboldali Nemzeti Vallásos Párt is Olmert lemondását látja megoldásnak, a Merec szerint a miniszterelnök szokás szerint nem vállal felelősséget tetteiért.

A Kadima vezette kormányban koalíciós Munkapárt közölte, hogy addig együttműködik partnerével, amíg jogerős bírósági döntés nem születik az ügyben, a továbbiakat a vizsgálat eredményének függvényében akarják meghatározni.

A Haarec elemzője szerint Olmert, akinek pozíciója legutóbb a libanoni konfliktusról szóló vizsgálat nyilvánosságra kerülésekor ingott meg, addig tartja magát stabilan miniszterelnökként, míg kormányának munkájában részt vesz Ehud Barak védelmi miniszter. A lap azt írja, hogy Barak jelenleg 50 százalékos esélyt ad Olmertnek a túlélésre, bebizonyosodhat ugyanis, ahogy arra már korábban is voltak példák az izraeli politikában, hogy alaptalanok a korrupcióról szóló hírek.

Előrehozott választás vagy új kormányfő

A rendőrség szerint a nyomozás több hétig is eltarthat, de annyi bizonyos, hogy amíg Izrael fennállásának 60. évfordulójára az országba látogató George Bush amerikai elnök haza nem tér, érdemi fejlemények nem várhatóak az ügyben.

Az ezt követő időszakra számos forgatókönyv képzelhető el, többen Cipi Livni miniszterelnök-helyettes és külügyminisztert jósolják Olmert utódjának, a Kadimának azonban jelentős népszerűségvesztéssel kell számolnia. Mások szerint viszont az előrehozott választásnak van a legnagyobb esélye, szerintük egy Barak vezette Munkapárt és egy Livni vezette Kadima meg tudná szerezni a többséget a Knesszetben egy új kormány megalakításához.