Gusztáv
3 °C
7 °C

Olmert helyett Livni távozhat

2007.05.02. 22:29
Az izraeli kormányválság szerdán új fejezetéhez érkezett, a kormányzó Kadima párt frakciója támogatásáról biztosította Ehud Olmert miniszterelnököt, miután Cipi Livni külügyminiszter lemondásra szólította fel, valamint tiltakozásul távozott a frakcióvezető is. A kormányfő várhatóan meneszti Livnit, aki egyben miniszter-helyettesi pozíciót is betölt a kormányban. Amír Perec védelmi miniszter is a lemondást fontolgatja.

Izrael külügyminisztere lemondásra szólította fel szerdán Ehud Olmert miniszterelnököt, aki azonban posztján akar maradni. Ehhez végül elnyerte pártja, a Kadima parlamenti frakciójának támogatását is, bár Avigdor Jicháki frakcióvezető lemondott, miután nem tudta távozásra bírni a kormányfőt.

A párttámogatás megszerzését Simon Peresz miniszterelnök-helyettes jelentette be a Kadima-frakció három órán át tartott ülése után. "A miniszterelnök példa nélkül álló támogatást élvezett" - fogalmazott. A frakció tagjai névtelenül fejezhették ki támogatásukat Olmert mellett.

Livni és az időzítés

Naszrallah méltatta a Vinograd-jelentést

Meglepő, váratlan elismerő szavakat kapott szerdán Izrael a szélsőséges síita Hezbollah vezetőjétől: Haszan Naszrallah azt méltatta egy szerdán tartott beszédében, hogy Izrael vizsgálatot folytatott a Libanon ellen indított tavaly nyári háború hibáinak felderítésére. "Tiszteletre méltó, hogy ellenségünk kormányfője bizottságot hozott létre a libanoni offenzíva kivizsgálására, sőt még nagyobb tiszteletet érdemel, hogy ez a bizottság keményen bírálja a kormányfő háború alatti viselkedését és tetteit" - hangsúlyozta Naszrallah.

A Hezbollah vezetője szerint "a bizottsági jelentésből egyértelművé vált, ki a háború győztese". "A cionista állam jelenlegi közhangulata azt tükrözi, hogy ez a háború számára kudarc volt" - mondta.

"A miniszterelnökkel közöltem, a legjobb lenne, ha lemondana" - mondta néhány órával korábban újságíróknak Cipi Livni külügyminiszter, aki egyben miniszterelnök-helyettes is. Livni kijelentette, hogy átvenné a centrista Kadima párt vezetését, és azonnal elnökválasztást sürgetett a Kadimában, írja a Ynet. Livni eddig a legmagasabb rangú politikus, aki Olmert lemondását sürgeti a múlt évi libanoni háborúban elkövetett súlyos hibákról készült Vinograd-jelentés miatt.

Olmert támogatói jelezték Livninek, hogy ezzel a lépéssel jó esélye van arra, hogy menesztik a kormányból. „Nem vezethet ellenem forradalmi kampányt úgy, hogy ő a második ember a kormányomban. Mérlegelnie kell a tetteit, és döntenie, hogy mit akar” - fogalmazott Olmert válaszul Livni felszólítására.

Olmert stratégiai tanácsadója szerint a miniszterelnök kénytelen lesz megválni Livnitől, hiszen éles helyzetben nem állt ki mellette. A Ynet információi szerint Saul Mofaz közlekedési miniszter léphet Livni helyébe.

Nem akar új választásokat

A külügyminiszter ugyanakkor cáfolta azokat a pletykákat, hogy az ellenzék kezére játszik, és új választások kiírásán munkálkodik. A Knesszet képes arra, hogy Olmert lemondása esetén új kormányt válasszon, ehhez nincs szükség választások kiírására, mondta Livni.

A hétfőn nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmény szerint a miniszterelnököt felelősség terheli a libanoni háborúban elkövetett hibákért. "A legapróbb részletekbe menően meg kívánom valósítani a jelentésben foglalt ajánlásokat" - reagált Olmert szóvivője a távozásra való felszólításokra.

Avigdor Jicháki, az izraeli parlament egyik legbefolyásosabb törvényhozója, a Kadima frakcióvezetője kijelentette, Olmert elvesztette pártja és a nemzet bizalmát. Miután azonban Olmert nem volt hajlandó lemondani, tiltakozásul Jicháki tette ezt meg. A 29 tagú Kadima-frakció ülésén bejelentette, hogy távozik frakcióvezetői tisztségéből. Helyére Cahi Hanegbi képviselő kerül.

Perec is távozhat

Meír Sitrít kabinetminiszter ellenben úgy vélekedett, hogy ha Olmert lemondana, a Kadima óhatatlanul széthullana.

A Vinograd-jelentésben szintén bírált Amír Perec védelmi miniszter tanácsadói az izraeli rádióban és a katonai rádióban is arról nyilatkoztak, hogy a miniszter lemondását fontolgatja. Perecet már tavalyi kinevezésekor számos bírálat érte, hogy védelmi miniszterként nem rendelkezik megfelelő katonai múlttal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!