Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olmert helyett Livni távozhat

2007.05.02. 22:29
Az izraeli kormányválság szerdán új fejezetéhez érkezett, a kormányzó Kadima párt frakciója támogatásáról biztosította Ehud Olmert miniszterelnököt, miután Cipi Livni külügyminiszter lemondásra szólította fel, valamint tiltakozásul távozott a frakcióvezető is. A kormányfő várhatóan meneszti Livnit, aki egyben miniszter-helyettesi pozíciót is betölt a kormányban. Amír Perec védelmi miniszter is a lemondást fontolgatja.

Izrael külügyminisztere lemondásra szólította fel szerdán Ehud Olmert miniszterelnököt, aki azonban posztján akar maradni. Ehhez végül elnyerte pártja, a Kadima parlamenti frakciójának támogatását is, bár Avigdor Jicháki frakcióvezető lemondott, miután nem tudta távozásra bírni a kormányfőt.

A párttámogatás megszerzését Simon Peresz miniszterelnök-helyettes jelentette be a Kadima-frakció három órán át tartott ülése után. "A miniszterelnök példa nélkül álló támogatást élvezett" - fogalmazott. A frakció tagjai névtelenül fejezhették ki támogatásukat Olmert mellett.

Livni és az időzítés

Naszrallah méltatta a Vinograd-jelentést

Meglepő, váratlan elismerő szavakat kapott szerdán Izrael a szélsőséges síita Hezbollah vezetőjétől: Haszan Naszrallah azt méltatta egy szerdán tartott beszédében, hogy Izrael vizsgálatot folytatott a Libanon ellen indított tavaly nyári háború hibáinak felderítésére. "Tiszteletre méltó, hogy ellenségünk kormányfője bizottságot hozott létre a libanoni offenzíva kivizsgálására, sőt még nagyobb tiszteletet érdemel, hogy ez a bizottság keményen bírálja a kormányfő háború alatti viselkedését és tetteit" - hangsúlyozta Naszrallah.

A Hezbollah vezetője szerint "a bizottsági jelentésből egyértelművé vált, ki a háború győztese". "A cionista állam jelenlegi közhangulata azt tükrözi, hogy ez a háború számára kudarc volt" - mondta.

"A miniszterelnökkel közöltem, a legjobb lenne, ha lemondana" - mondta néhány órával korábban újságíróknak Cipi Livni külügyminiszter, aki egyben miniszterelnök-helyettes is. Livni kijelentette, hogy átvenné a centrista Kadima párt vezetését, és azonnal elnökválasztást sürgetett a Kadimában, írja a Ynet. Livni eddig a legmagasabb rangú politikus, aki Olmert lemondását sürgeti a múlt évi libanoni háborúban elkövetett súlyos hibákról készült Vinograd-jelentés miatt.

Olmert támogatói jelezték Livninek, hogy ezzel a lépéssel jó esélye van arra, hogy menesztik a kormányból. „Nem vezethet ellenem forradalmi kampányt úgy, hogy ő a második ember a kormányomban. Mérlegelnie kell a tetteit, és döntenie, hogy mit akar” - fogalmazott Olmert válaszul Livni felszólítására.

Olmert stratégiai tanácsadója szerint a miniszterelnök kénytelen lesz megválni Livnitől, hiszen éles helyzetben nem állt ki mellette. A Ynet információi szerint Saul Mofaz közlekedési miniszter léphet Livni helyébe.

Nem akar új választásokat

A külügyminiszter ugyanakkor cáfolta azokat a pletykákat, hogy az ellenzék kezére játszik, és új választások kiírásán munkálkodik. A Knesszet képes arra, hogy Olmert lemondása esetén új kormányt válasszon, ehhez nincs szükség választások kiírására, mondta Livni.

A hétfőn nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmény szerint a miniszterelnököt felelősség terheli a libanoni háborúban elkövetett hibákért. "A legapróbb részletekbe menően meg kívánom valósítani a jelentésben foglalt ajánlásokat" - reagált Olmert szóvivője a távozásra való felszólításokra.

Avigdor Jicháki, az izraeli parlament egyik legbefolyásosabb törvényhozója, a Kadima frakcióvezetője kijelentette, Olmert elvesztette pártja és a nemzet bizalmát. Miután azonban Olmert nem volt hajlandó lemondani, tiltakozásul Jicháki tette ezt meg. A 29 tagú Kadima-frakció ülésén bejelentette, hogy távozik frakcióvezetői tisztségéből. Helyére Cahi Hanegbi képviselő kerül.

Perec is távozhat

Meír Sitrít kabinetminiszter ellenben úgy vélekedett, hogy ha Olmert lemondana, a Kadima óhatatlanul széthullana.

A Vinograd-jelentésben szintén bírált Amír Perec védelmi miniszter tanácsadói az izraeli rádióban és a katonai rádióban is arról nyilatkoztak, hogy a miniszter lemondását fontolgatja. Perecet már tavalyi kinevezésekor számos bírálat érte, hogy védelmi miniszterként nem rendelkezik megfelelő katonai múlttal.