Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Meg akarták ölni az izraeli kormányfőt

2007.10.21. 13:09
Ehud Olmert konvoját a Fatahhoz köthető terroristák támadták volna meg még augusztusban, de az izraeli belbiztonsági szolgálat közbelépett. Az izraeli hadsereg és a palesztin biztonsági szolgálatok több embert letartóztattak az esettel kapcsolatban.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat vezetője azt állította vasárnap, hogy Ehud Olmert kormányfő gépkocsikonvoja elleni merényletet hiúsított meg a szolgálat augusztusban.

"Augusztus 6-án, amikor Olmert miniszterelnök Jerikóba tartott, hogy találkozzék ott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, a Fatah (a palesztin elnök pártja) terroristái megpróbálták megtámadni konvoját, de meghiúsítottuk a terrorista összeesküvést, és a terveknek megfelelően sor került a találkozóra" - mondta Juval Diszkin, a Sin Bét feje a kabinet szokásos heti ülésén.

Azt nem közölte, hogy a számos különféle csoportból álló Fatah mely frakciójához tartoztak az állítólagos összeesküvők.

Mint egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú izraeli tisztségviselő elmondta, Diszkin azt is jelezte, hogy az izraeli hadsereg és a palesztin biztonsági szolgálatok "több terroristát" őrizetbe vettek és kihallgattak az ügyben, de egyeseket ezek közül szabadon engedett a Palesztin Hatóság az utóbbi napokban.

Olmert és Abbász augusztus 6-án találkozott először palesztin területen, Jerikóban, hogy előkészítsenek bizonyos dokumentumokat a nemzetközi Közel-Kelet-értekezletre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!