Eleonóra
-1 °C
2 °C

Korrupciós gyanúba keveredett az izraeli kormányfő

2006.10.27. 10:38
Három korrupciógyanús ügyben is vizsgálódnak az izraeli kormányfő ellen. A kormányzati ellenőrzési hivatal több kinevezést és egy ingatlanügyet vizsgál, a legfőbb ügyészség korrupciós vádaknak jár utána.

Vizsgálatot indított az izraeli legfőbb ügyész az Ehud Olmert kormányfőt érintő korrupciós vádakkal kapcsolatban, jelentette a BBC. A kormányfőt egy izraeli hírszájt vádolta kenőpénz elfogadásával.

A News First Class című oldal értesülései szerint Olmert 2005-ben, még pénzügyminiszterként fogadott el kenőpénzt a Leumi Bank magánosításakor. Olmert két tengerentúli üzletembert akart helyzetbe hozni. A bank irányító többségét végül egy tengerentúli befektetőcsoport szerezte meg, amihez a korrumpáló üzletembereknek nem volt köze, állítja a webszájt.

A legfőbb ügyész az újságírói megkeresések miatt indított vizsgálatot az ügyben. "Egyelőre még semmilyen döntést nem hoztunk, nem indult büntetőeljárás Olmert ellen, és még a rendőrség sem nyomoz" - jelentette ki közleményében az ügyészséget felügyelő igazságügyi minisztérium.

Olmert ellen amúgy nem ez az egyetlen nyilvánosságra került gyanú. Az izraeli kormányzati ellenőrzési hivatal egy 2004-es, jeruzsálemi ingatlanügyet vizsgál, amikor a gyanú szerint Olmert (aki korábban a város polgármestere volt) áron alul adott el egy egy ingatlant pénzügyi támogatójának.

A hivatal több olyan kinevezés ügyében is bűnügyi nyomozásra tett javaslatot, amit Olmert 2004-ben ipari és kereskedelmi miniszterként tett.