Valér
-2 °C
0 °C

Olmert átengedné szinte az összes megszállt területet

2008.09.29. 11:03
Keményvonalas politikusként évtizedeken át nem volt kész arra, hogy teljes mélységében lássa a valóságot - nyilatkozta Ehud Olmert, aki távozóban még békét kötne a Közel-Keleten.

Izraelnek csaknem teljesen ki kell vonulnia az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt területekről, ha békét akar kötni a palesztinokkal és Szíriával - idézte Ehud Olmert miniszterelnököt a hétfői izraeli sajtó.

Az izraeli kormányfő szerint Izraelnek át kell engednie Kelet-Jeruzsálem nagy részét, és olyan államot kell biztosítania a palesztinoknak, amelynek területe megegyezik egész Ciszjordánia és a Gázai övezet nagyságával. Szíriáról szólva pedig közölte: a béke feltétele a Golán-fennsíkról való kivonulás.

(Azt mondom), amit egyetlen előző izraeli vezető sem: ki kell vonulnunk majdnem minden (megszállt) területről, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a Golán-fennsíkot is" - jelentette ki a Jediót Ahronót című izraeli napilapnak.

Olmert korrupciós botrányai miatt lemondásra kényszerült, és szeptember 21-e óta ügyvivő kormányt vezet az új kabinet megalakulásáig. Az újság a távozó kormányfő politikai hagyatékaként értékelte a zsidó újév előestéjén közzétett interjút. A lap megjegyzése szerint Olmert mostani kijelentéseivel messzebb ment, mint bármelyik korábbi, nyilvánosan elhangzott békeajánlatában, amelyet miniszterelnökként tett.

Nyugati és palesztin hivatalos források szerint Olmert a palesztinokkal folytatott béketárgyalásokon felajánlotta, hogy Izrael kivonul a megszállt Ciszjordánia mintegy 93 százalékáról, az egész Gázai övezet 2005-ben történt átengedése után. A tárgyalásokon azonban kevés jele van a haladásnak, és mindkét fél elismerte: alig van esély az eredeti cél elérésére, hogy még az év vége előtt megállapodásra jussanak.

Olmert Törökország közvetítésével béketárgyalásokat kezdett Szíriával is, de a nyilvánosság előtt eddig nem szólt a Golán-fennsíkról való kivonulás mértékéről.

A távozó kormányfő többször is hangoztatta, hogy Izrael bármely leendő békemegállapodásban ragaszkodni fog a nagyobb ciszjordániai zsidó telepek megőrzéséhez. A békeegyezmény azzal fog járni, hogy Izraelnek kárpótolnia kell a palesztinokat a megtartott ottani területért, mégpedig "közel egy az egyhez arányban" - tette hozzá.

A teleptömbök fejében Olmert körülbelül 5 százalékos területcserét javasolt a palesztinoknak a Gázai övezettel szomszédos sivatagi részen, és további területet ajánlott fel egy tranzitfolyosó kialakítására a Gázai övezet és Ciszjordánia között.

Jeruzsálem megosztásáról eddig halogatta a tárgyalást, és elvetette a palesztin menekültek "visszatérési jogát", a palesztinok egyik legfontosabb követelését.

Olmert elismerte: keményvonalas politikusként évtizedeken át "nem volt kész arra, hogy teljes mélységében lássa a valóságot". Közölte, hogy szűkre szabott hivatali idejében folytatni fogja a béketárgyalásokat, mert "Izraelnek nem szabad elodáznia a döntést".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!