Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kártérítést követelnek az omagh-i vérengzés áldozatainak hozzátartozói

2008.04.07. 16:40
13 millió eurót követelnek az omagh-i terrortámadás 29 áldozatának rokonai. A legvéresebb észak-ír merénylet ügyében eddig még senkit sem ítéltek el.

Polgári pert indítottak a Valódi IRA öt tagja ellen az omagh-i vérengzés áldozatainak rokonai. Az észak-ír történelem legvéresebb, 29 halálos áldozatot követelő merénylete miatt eddig senkit sem ítéltek el hivatalosan.

Az 1998. augusztus 15-i merényletben főként nők és gyermekek vesztették életüket. Rokonaik most 13 millió eurót követelnek a merénylőktől.

A felperesek pusztán a perindítás tényét is erkölcsi győzelemnek tartják, ugyanis - bár két személy ellen is indítottak büntetőeljárást az ügyben - jelenleg senki nem áll büntetés alatt vele kapcsolatban. Az egyiküket elítélték, de később ítéletét érvénytelenítették, a másikat pedig tavaly decemberben felmentették.

A hétfőn megindított per előkészítését hét évvel ezelőtt kezdték el. Ha a kezdeményezők sikerrel járnak, akkor az feltehetőleg a terroráldozatok beadványainak özönét fogja elindítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?