Diána
12 °C
27 °C

Kártérítést követelnek az omagh-i vérengzés áldozatainak hozzátartozói

2008.04.07. 16:40
13 millió eurót követelnek az omagh-i terrortámadás 29 áldozatának rokonai. A legvéresebb észak-ír merénylet ügyében eddig még senkit sem ítéltek el.

Polgári pert indítottak a Valódi IRA öt tagja ellen az omagh-i vérengzés áldozatainak rokonai. Az észak-ír történelem legvéresebb, 29 halálos áldozatot követelő merénylete miatt eddig senkit sem ítéltek el hivatalosan.

Az 1998. augusztus 15-i merényletben főként nők és gyermekek vesztették életüket. Rokonaik most 13 millió eurót követelnek a merénylőktől.

A felperesek pusztán a perindítás tényét is erkölcsi győzelemnek tartják, ugyanis - bár két személy ellen is indítottak büntetőeljárást az ügyben - jelenleg senki nem áll büntetés alatt vele kapcsolatban. Az egyiküket elítélték, de később ítéletét érvénytelenítették, a másikat pedig tavaly decemberben felmentették.

A hétfőn megindított per előkészítését hét évvel ezelőtt kezdték el. Ha a kezdeményezők sikerrel járnak, akkor az feltehetőleg a terroráldozatok beadványainak özönét fogja elindítani.