Alfréd
-2 °C
2 °C

Amerikára hárította a felelősséget a tálib vezér

2001.09.25. 22:33
A "hibás" amerikai politikára hárította a felelősséget kedden Omar molla, a tálibok szellemi vezetője az egyesült államokbeli terrortámadásokért, és sürgette az amerikai népet, hogy bízza magát saját ítélőképességére.
Az Afganisztánt nagy részét uraló tálibok szellemi vezetője üzenetében a "hibás és kegyetlen" amerikai politikára hárította a felelősséget a közel hétezer halálos áldozatot követelő, szeptember 11-i terrortámadásokért. Felrótta, hogy az Egyesült Államok "mindenféle atrocitást követ el muzulmán országokban", és úgy vélte: a "közelmúltbeli szomorú események" ennek a "kegyetlen politikának" a következményeit, e kegyetlenség miatti bosszúállást jelentik.

Omar molla sürgette az amerikai népet, hogy hívja fel kormányát ennek a politikának a megváltoztatására, illetve a kormánynyilatkozatokba vetett vak hite helyett inkább bízza magát saját ítélőképességére. "Maguk mindent elhisznek, amit a kormányuk mond, függetlenül attól, hogy igaz vagy sem" - hangoztatta a tálib vezető arra utalva, hogy az amerikai kormány Oszama bin Laden szaúdi születésű milliomost tekinti a terrortámadások első számú gyanúsítottjának.

A tálib fővezér szerint bin Laden ártatlan

Omar molla ismét védelmébe vette - a tálibok jóvoltából évek óta Afganisztánban rejtőzködő - bin Ladent, mondván hogy az képtelen lett volna ilyen "bonyolult" terrortámadások megszervezésére. "Arra a helyre kell gondolni, ahol ezek a támadások történtek és arra, hogy ki állt mögöttük" - hangoztatta. A tálib vezető felrótta, hogy most mégis Afganisztánon állnak bosszút és előkészületek folynak az ország megtámadására. "Mi lesz ennek az eredménye?" - tette hozzá.