Emőke
-4 °C
9 °C

Új célpontokat támadnak Afganisztánban

2001.10.11. 07:17
Szinte folyamatosan támadja Afganisztánt az amerikai légierő, ám a jelentések szerint a csapások mostmár a légvédelmi objektumok helyett főleg tálib csapategységekre, laktanyákra irányulnak. Amerikai források úgy vélik: a tálib szellemi vezető, Omar molla két rokona is életét vesztette a légicsapások során.
Csütörtökre virradóra folytatódtak az afganisztáni célpontok elleni légicsapások. Az amerikai hírtelevíziók katonai elemzői szerint ezek fő jellemzője az volt, hogy míg korábban elsősorban légvédelmi objektumokat, radarokat és rakétaütegeket céloztak, jelenleg bunkereket, laktanyákat, üzemanyag- és egyéb raktárakat, továbbá tálib csapategységeket érnek a találatok.

Ennek megfelelően nagyobb szerepet kapnak a vastag betonréteg áttörésére képes bombák, valamint várható, hogy a légicsapások nappal is folytatódnak, hiszen a mozgó célpontokat éjszaka - minden technikai felszerelés birtokában is - nehezebb eltalálni.

Bővebben: Napok kérdése a szárazföldi akció Afganisztánban

Csütörtök reggel újabb kemény légicsapás érte a dél-afganisztáni Kandahárt, az akció nyomán a lakosság menekül a tálib rezsim fellegvárának tartott tartományi fővárosból. Pakisztánba érkezett menekültektől a hírügynökségek úgy tudják, hogy a negyedik napi a legsúlyosabb bombázás volt a város környékén. Korábban úgy gondolták, hogy Kandahár környéken rejtőzik Oszam bin Laden, a szaúdi születésű terroristavezér is - csütörtöki tálib bejelentés szerint az amerikaiak első számú gyanúsítottja sértetlen.

Omar molla rokonai az áldozatok között?

Magas rangú amerikai illetékesek úgy vélik, hogy már a légicsapások első éjszakáján sikerült megölni több tálib vezetőt - köztük Omar molla "szellemi vezető" két férfi rokonát. Afgán források cáfolják a prominens személyiségek halálát.

Bővebben: A tálib vezérkart is érhették veszteségek

Erőfeszítések a konfliktus kiszélesedése ellen

Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán, Lord Robertson NATO-főtitkárral folytatott megbeszélése után, újságírók kérdésére válaszolva megerősítette: miközben a terrorizmus elleni küzdelem szerteágazó és kitartást igénylő feladat, jelenleg a fő figyelem az Oszama bin Laden vezetése alatt álló al-Kaida szervezetre - és a terroristahálózatot támogatásban részesítő, bújtató afganisztáni tálib rezsimre - irányul.

Ezzel szorosan összefügg, hogy egymással beszélő viszonyban is alig álló államok kölcsönös biztosítékokat adtak egymásnak arra: a lehetőségekhez képest megpróbálják békés mederben tartani az eseményeket. Irak megígérte az amerikaiaknak, hogy nem próbál a "zavarosban halászni", és nem indít erőszakos akciót saját kurd kisebbsége ellen. Az amerikaiak ugyanakkor megígérték Iránnak, hogy az afgán térség elleni akcióik során is szigorúan tiszteletben fogják tartani az iráni légteret.