Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Vádalkut kötött Saron fia

2005.11.15. 15:59
Két kisebb vádpontban bűnösnek vallja magát Omri Saron az ellene folyó korrupciós ügyben. Ariel Saron kormányfőnek komoly veszteség lehet Omri elítélése, fia pénzgyűjtőként és tanácsadóként is sokat tett apja karrierjéért.

Vádalku keretében bűnösnek vallja magát Omri Saron, Ariel Saron izraeli kormányfő korrupcióval vádolt fia, jelentette a BBC. Omri Saron - akinek a rabbik szakvéleménye szerint már a neve is szerencsétlenséget okoz - a vádalku keretében hamis tanúzásban és hivatalos iratok meghamisításában vallja magát bűnösnek, elkerülve így a súlyosabb vádakat.

Omri Saront hivatalosan több hónapnyi nyomozás után augusztusban helyezték vád alá édesapja a Likud párton belüli miniszterelnök-jelölti kampányának illegális finanszírozása és korrupció miatt. Az ügybe eleinte Ariel Saron neve is belekeveredett, a kormányfő azonban kitartóan tagadott és nem is emeltek ellene vádat, írja a BBC.

komoly veszteség

Szakértők szerint Omri Saron elítélése nagyban árthat apja újraválasztási esélyeinek, hiszen akár már azt is meggátolhatja, hogy apja elnyerje a Likudon belül a jelöltséget. Omri és öccse, Gilad ugyanis tanácsadóként és pénzgyűjtőként is segítették apjuk karrierjét, írja a BBC.

Ariel Saron például Omrit küldte 2001-ben Jasszer Arafathoz. Ez volt az első titkos kapcsolatfelvétel a második intifáda 2000-es kezdete óta. Saron szerint fia segített külpolitikai szemléletváltásában. "Hetven év után rájöttem, hogy nem minden fekete vagy fehér, és ezt a fiamnak köszönhetem" - méltatta fiát a kormányfő a Maarivnak adott nyilatkozatában.

Mosott pénz

Omri Saron a vádak szerint apja 1999-es Likudon belüli előválasztási kampány idején fiktív vállalkozásokat hozott létre az illegális kampányfinanszírozás tisztára mosására. Az ügyészség szerint 1999 júliusa és 2000 februárja között 1,3 millió dollárt gyűjtött össze izraeli és külföldi cégektől. A vádak szerint a pénzeket aztán az Annex Research nevű céghez utalta, így teljesen tisztára mosva azokat.

Omri Saron augusztusig parlamenti képviselőként, mentelmi joga miatt úszta meg a bírósági eljárást. A parlament azonban júliusban elfogadott egy törvényt, mely lehetővé tette, hogy a mentelmi jog felfüggesztése nélkül is lefolytathassák a büntetőeljárásokat a képviselők ellen.