Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Hét hónap börtön Saron fiának

2007.06.25. 10:41
Fiktív cégeken keresztül gyűjtött pént apja miniszterelnök-jelölti kampányához Omri Saron. Bár mindent bevallott, hét hónap börtönre és súlyos pénzbírságra ítélték. Kómában fekvő apja ellen nincs bizonyíték.

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte a tel-avívi bíróság Omri Saront, a másfél éve kómában fekvő Ariel Saron idősebbik fiát. A többszörös volt miniszterelnök fia mérleghamisítási és pártfinanszírozási botrányba keveredett.

Omri Saront első fokon még kilenc hónap letöltendő börtönre és 300 000 sékel (13 millió forint) pénzbírságra ítélték. Saron fellebbezett, a jogerős ítélet börtönbüntetését mérsékelte, a pénzbírságot azonban helyben hagyta, jelentette a Jerusalem Post.

Az öreg ellen nem volt bizonyíték

Omri Saron ellen 2005. augusztusában emeltek vádat az izraeli választási törvény megsértése, csalás, hamis tanúzás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt. A vád szerint apja egyik fő politikai tanácsadójaként fiktív cégeket hozott létre Ariel Saronnak a Likud elnöki tisztsége elnyeréséért indított 1999-es kampánya finanszírozására.

Az izraeli főállamügyész akkor bizonyítékok hiányára hivatkozva döntött úgy, hogy az akkor még kormányfő Ariel Saron ellen nem emel vádat.

Befolyásolta a választók akaratát

Omri az eljárás során vádalkut kötött az ügyészséggel. Ez alapján a két súlyosabb vádpontban bűnösnek vallotta magát, ezért két másik vádpontot enyhítettek.

Saron védelme így is túl keménynek érezte a büntetést, hiszen, mint mondták, Omri teljes felelősséget vállalt tetteiért. A bíróság szerint azonban Omri Saron saját érdekéből cselekedett, tettével pedig befolyásolta a választók akaratát.