Gusztáv
-4 °C
1 °C

Majdnem meghiúsult Bush bagdadi útja

2003.12.03. 06:22
Egy éleslátó brit pilóta miatt az utolsó pillanatban majdnem meghiúsult George Bush amerikai elnök múlt heti meglepetésszerű bagdadi villámlátogatása. Egy amerikai cég a polgári közigazgatás vezetőjének az utasítására eltávolította a korábbi elnöki palotába szinte beépült bronz mellszobrot, amely Szaddám Huszeint muzulmán harcosként ábrázolta.
A washingtoni Fehér Ház ugyanis helyi idő szerint kedd délután felfedte, hogy a legnagyobb titokban Irak felé tartó elnöki különgépet, az Air Force One-t Anglia nyugati partjai felett észrevette a British Airways brit légitársaság egyik pilótája.

Az esetről beszámolva Dan Bartlett, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója beismerte: amennyiben az elnöki gépet ténylegesen leleplezték volna, a titkos küldetést azonnal lefújták volna.

A British Airways gépének pilótája rádióüzenetben tájékoztatta a londoni irányítótornyot arról, hogy legnagyobb csodálkozására valószínűleg az Air Force One repült vele szembe. Az irányítótorony azonban - mivel az elnöki különgépet védő amerikai hatóságoktól hamis információkkal rendelkezett - azt válaszolta vissza, hogy a brit pilóta nem az Air Force One-t látta, hanem egy Gulfstream Five tipusú, jóval kisebb gépet.

Bartlett elismerte azt is, hogy a levegőben sajátos társalgásra került sor a British Airways gépének pilótája és az amerikai elnöki különgép pilótája, Mark Tillman között. Mindez azonban - mint a brit légitársaság szóvivője elmondta - senkinek nem tűnt fel, noha abban az időben több száz repülőgép tartózkodott a brit légtérben.

A Fehér Ház kommunikációs igazgatója elmondta azt is, hogy George Bush elnök és munkatársai már csak a visszaúton értesültek arról, hogy az Air Force One repülése - minden szándék ellenére - mégsem maradt teljesen észrevétlen.

Az amerikai elnök múlt hét csütörtökön tett villámlátogatást Irakban abból a célból, hogy erősítse az amerikai csapatok megtépázott harci szellemét.

Eltávolították Huszein mellszobrát
Noha a megbuktatott iraki diktátort még mindig nem sikerült kézre keríteni, Szaddám Huszein egyik legnagyobb bronz mellszobrának végérvényesen befellegzett. Egy amerikai cég ugyanis a polgári közigazgatás vezetőjének, Paul Bremernek az utasítására eltávolította a korábbi elnöki palotába szinte beépült, hét tonnás, három emelet magas bronz mellszobrot, amely Szaddám Huszeint muzulmán harcosként ábrázolta. A bagdadi palotába fél évvel ezelőtt beköltözött Bremert állítólag rendkívül zavarta, hogy hat hónapja szinte éjjel-nappal a bukott diktátorral nézett farkasszemet. Szerdai értesülések szerint a palota közvetlen közelében még három Szaddám-mellszobor díszeleg, amelyek fölött az amerikai hatóságok már ugyancsak kimondták az ítéletet. Eszerint vagy beolvasztják őket vagy pedig egy múzeumban nyernek elhelyezést. A szobortalanítást végző cég állítólag arra kérte a hatóságokat, hogy nevét ne hozzák nyilvánosságra, ugyanis a saját bronzszobrától megfosztott korábbi elnök híveinek bosszújától tart.