Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Ketten felrobbantották magukat Jeruzsálemben

2003.05.18. 10:01
Vasárnap hajnalban fél órás eltéréssel két öngyilkos merényletet követtek el Jeruzsálemben. Az egyik merénylő egy tömött buszon, a másik egy ellenőrzőpont közelében robbantotta fel magát. Ariel Saron izraeli miniszterelnök lemondta washingtoni útját.
Kilenc embert megölt és huszonegyet megsebesített a vasárnap reggel Jeruzsálemben végrehajtott két öngyilkos merénylet. Az első robbantást röviddel közép-európai idő szerint reggel öt óra előtt Jeruzsálem egyik északi útkereszteződésében, a városközpontba tartó 6-os számú buszjáraton hajtotta végre az öngyilkos merénylő - közölte a rendőrség.

A busz - a reggeli időpont miatt - tele volt utasokkal. A merénylő állítólag az első megállóban szállt fel, a "zöld vonal" közelében. A robbanás hét utast megölt, 21-et megsebesített - köztük négynek válságos az állapota.

Fél órával később egy második öngyilkos merényletet is elkövettek Jeruzsálem egyik északi külvárosában, egy olyan útkereszteződésben, ahol az első merényletet követően az izraeli katonák úttorlaszokat emeltek. Itt a rendőrök megállásra szólították fel a gyanús személyt, de az nem engedelmeskedett, inkább felrobbantotta önmagát. Az öngyilkos merénylőn kívül más nem vesztette életét.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalt felelősséget a merényletekért.

Saron lemondta washingtoni útját

Mickey Levy, Jeruzsálem rendőrparancsnoka szerint a buszon robbantó merénylő, akárcsak a hebroni merénylet végrehajtója, vallásos zsidónak volt öltözve.

A jeruzsálemi terrorcselekményeket röviddel Ariel Saron izraeli és Mahmúd Abbász kormányfő szombat éjszakai jeruzsálemi tárgyalásai után hajtották végre. Szombaton Hebronban egy öngyilkos merénylő, két izraeli polgárt ölt meg.

A merényleteket követően Ariel Saron lemondta washingtoni útját - jelentette be a miniszterelnök hivatala. Saron a merényletet követően összehívta biztonsági kabinetjét. Ariel Saron kedden a Fehér Házban George Bush amerikai elnökkel a Washington által kidolgozott közel-keleti békéhez vezető "útitervről" tárgyalt volna és felvetette volna az izraeli kifogásokat. Amerikai részről egyelőre nem kommentálták sem a jeruzsálemi merényleteket, sem Saron útjának lemondását.

Palesztin biztonsági források közölték: vasárnap a Gázai övezetben, Hán-Júniszban az izraeli katonák agyonlőttek egy palesztint.