Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Iraki páncélosok öngyilkos küldetése

2003.03.26. 23:16
Hatalmas iraki páncélos oszlop a dél-iraki Bászra térségéből indult a stratégiai jelentőségű délkeleti Fáó-félsziget felé, egyelőre ismeretlen céllal. A két kilométerre elnyúló páncélos oszlop a Satt el-Arab menti főúton haladt, amikor a brit tüzérség radarja észlelte. A britek légi támogatást kértek, és az iraki járműoszlopot háromórás csatában szétszórták.
A szövetséges légierő és a brit szárazföldi erők szerda este többórás ütközetben szétszórtak egy hatalmas iraki páncélos oszlopot, amely a dél-iraki Bászra térségéből indult a stratégiai jelentőségű délkeleti Fáó-félsziget felé, egyelőre ismeretlen céllal.

Öngyilkos küldetés

Szerda esti londoni beszámolók szerint az iraki konvojban 70-120 páncélos volt, köztük csapatszállítók és harckocsik. A két kilométerre elnyúló páncélososzlop a Satt el-Arab menti főúton haladt, amikor a brit tüzérség radarja észlelte. A britek légi támogatást kértek, és az iraki járműoszlopot háromórás csatában szétszórták - jelentette szerda este a BBC.

Sok iraki páncélost találat ért, mások a sivatag felé menekültek. Brit hadszíntéri parancsnokok az ITV News brit hírtévének azt mondták, hogy érthetetlen az iraki oszlop manővere, mert a nyílt terepen egy ilyen megindulás a szövetségesek légi fölényének ismeretében "csakis öngyilkos küldetéssé válhat"

Kilenc olajkutat gyújtottak fel

A BBC tévében este megszólaltatott katonai szakértők szerint nem valószínű, hogy az iraki páncélos egység menekült volna Bászrából, mert akkor nyilván északnak, és nem a szövetséges ellenőrzés alatt álló déli országrész felé indult volna. A szakértők egyike azt mondta, hogy korábban a felderítés jelzett egy nagy iraki páncélos oszlopot, amely északról tartott Bászra felé; a szerda este megtámadott konvoj valószínűleg ugyanez az alakulat volt.

Az iraki oszlop a délkeleti Fáó-félsziget felé haladt, amelyet a szövetségesek már a háború első napjaiban elfoglaltak. A félsziget térségének stratégiai jelentőségét a közeli Umm-Kaszr kikötő - Irak egyetlen mély vizű tengeri kikötője -, valamint a dél-iraki olajmezők adják. A mintegy ötszáz olajkútból véglegesnek tűnő adatok szerint mindössze kilencet sikerült felgyújtaniuk az irakiaknak, bár a brit vezérkari főnök a hét elején azt mondta, mindegyik kút alá volt aknázva, amikor a szövetségesek elfoglalták a térséget.

Umm-Kaszr kikötőjét a brit-amerikai erők a lakosságnak szánt segélyszállítmányok kirakóhelyévé akarják megtenni. Tony Blair brit kormányfő szerdán a londoni alsóházban azt mondta, hogy a kikötő előtti vizeket aknamentesítették, és hamarosan megkezdődik a segélyek kirakodása.  • Eladnék
  • Hírek